mere u Grčkoj
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Ukoliko odlučite da putujete, morate znati kakve mere vas trenutno očekuju u Grčkoj. Srbi u ovu mediteransku zemlju mogu da uđu preko Bugarske, preko graničnih prelaza na Promahonasu i Nimfeji.

Mediteranska zemlja je krajem marta „popustila“ mere, ali ipak na snazi ostaju brojna ograničenja koja će važiti za turiste jednako kao i za lokalce. Kakve mere vas očekuju u Grčkoj?

Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na sajtu.

Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Pročitajte još:

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Maske i socijalno distanciranje

U Grčkoj su maske obavezne na svim javnim mestima, a mora se poštovati i socijalna distanca.

Zabrana kretanja

Policijski čas od 21 čas uveče do 5 ujutru ostaje na snazi. Tokom tog perioda, pojedinci mogu napustiti domove samo iz specifičnih razloga, kao što su radne dužnosti ili traženje medicinske pomoći. Pre nego što napuste svoje domove tokom policijskog sata, stanovnici moraju ili dobiti odobrenje vlasti slanjem SMS-a na broj 13033 ili moraju imati potvrdu od svog poslodavca. Policijski čas počinje dva sata kasnije vikendom.

mere u Grčkoj
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Prodavnice i tržni centri

Od 3. aprila, maloprodajni objekti u Grčkoj su otvoreni, ali uz posebne uslove. Svaki kupac ima na raspolaganju tri sata za obavljanje kupovine, kako bi se izbegla gužva. Da bi išli u prodavnicu, građani moraju poslati SMS sa posebnim kodom i zatražiti dozvolu za kretanje.

Pročitajte još:

Grci koriste metod „kupovine na klik“ – potrošači izdaju svoje narudžbe putem interneta ili telefona, a onda odlaze po proizvode koje su kupili. Ta metoda podrazumeva ograničeni broj potrošača u prodavnici. Kako je najavio zamenik ministra civilne zaštite Grčke Nikos Hardalias, najviše 20 kupaca moći će da kupuje istovremeno.

Tržni centri za sada su zatvoreni.

Ugostiteljski objekti

Restoranima i drugim objektima koji služe hranu i piće u Grčkoj će najverovatnije biti dozvoljeno otvaranje posle uskršnjih praznika, najavio je ranije je u zamenik grčkog ministra za razvoj Nikos Papatanasis. Međutim, na početku će biti otvorene samo bašte kafića i restorana. Grci proslavljaju Uskrs u nedelju 2. maja.

Međutim, restorani i barovi u okviru hotela i turističkih smeštaja otvoreni su normalno, ali samo za goste smeštaja.

mere u Grčkoj
Grčka plaža; Foto: Profimedia

Arheološka nalazišta

Ukoliko su na otvorenom, možete ih posetiti u grupama od najviše 3 osobe, noseći maske i pod uslovom da tamo stignete peške ili biciklima. Da biste posetili arheološko mesto, morate poslati SMS kod 6.

Kazne za nepoštovanje mera

Svako ko koristi lažni obrazac biće kažnjen sa 300 evra, Ko ne koristi masku gde je ona obavezna, kazniće se novčanom kaznom od 150 evra. Svako ko prisustvuje javnim / kućnim skupovima ili događajima biće kažnjen sa 300 evra. Svako ko organizuje javna / kućna okupljanja ili događaje koji nisu dozvoljeni biće kažnjen sa 3000 evra za prvi prekršaj i 5000 evra za drugi prekršaj.
***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare