Santorini
Foto: Andy Newman / Alamy / Alamy / Profimedia

Grčka i za predstojeću sezonu ima u planu kovid hotele na najpopularnijim lokacijama.

Grčka je ukinula obavezan karantin za putnike „sa stalnim boravkom u EU, iz šengenskog prostora, iz Velike Britanije, SAD, Izraela, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata“.

Ovo ukidanje karantina odnosi se na putnike na letovima koji su primili obe doze vakcine, one koji su „negativni na virus i imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata“, navodi se u saopštenju grčke civilne avijacije.

Paralelno, građani Srbije u Grčku su krenuli i kopnenim putem, preko Bugarske, a na graničnim prelazima se, uz pasoš, traži potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF formular. Uz to se rade i nasumični brzi testovi. Međutim, šta ako test bude pozitivan na kovid?

„Obezbedili su, na neki način, karantinske smeštaje na samim destinacijama. Oni u organizovanom prevozu za koje se ispostavi da su pozitivni na koronu tu će biti smešteni o trošku Grčke, a oni u sopstvenom prevozu moći će da biraju da li će tu ili će da se vrate“, objasnio nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Pročitajte još:

Kovid hoteli u Grčkoj bili su aktuelni i prošle godine, bilo ih je oko 75 raspoređenih na popularnim detsinacijama, i rezervisanih za turiste s blažim simptomima. Tamo je trebalo da ostanu o trošku Grčke dok test ne bude negativan, nakon čega se vraćaju za Srbiju prvim sledećim čarter letom.

Grčko Ministarstvo turizma sličan plan ima i ove godine i nedavno je otvorilo poziv kompanijama na šest ostrva da ponude svoje objekte za izolaciju turista pozitivnih na kovid-19, piše Greek Travel Pages.

Kako se navodi, Ministarstvo planira da iz predostrožnosti postavi karantinske hotele na ostrvima Santorini, Mikonos, Krf, Rodos, Kos i Krit (Heraklion i Hanija).

Uslovi su da to budu objekti poput hotela i nameštenih apartmana/soba, sa dve zvezdice i više, a moraju da nude i obroke.

Zainteresovana preduzeća moraju da imaju specijalni sertifikat „Health First“ i biće dužna da poštuju vladine stroge zdravstvene protokole, kao i posebna uputstva za karantinske prostore.

Naravno, neće raditi „za džabe“ – preduzeća koja budu izabrana za karantinske hotele dobijaće 45 evra dnevno za svaku sobu koja se koristi kao karantinski prostor i 15 evra dnevno za sobe koje ostanu prazne. Pa, s obzirom na cene određenih aranžmana u Grčkoj, u nekim slučajevima je to više nego što uzimaju u sezoni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar