Gde je letovanje jeftinije preko agencije, a gde solo

Putovanja 10. jul. 202121:41 > 21:56
Podeli:
Krf
Grčka; Foto: George Atsametakis / Alamy / Profimedia

Neki letnji odmor vole da organizuju sami, drugima je lakše da isključe mozak i prepuste sve agenciji. Ipak, ako uporedite cene, možda promenite mišljenje, zavisno od zemlje koju ste izabrali za ovogodišnje letovanje.

Naravno da ako se vas četvoro delite za gorivo i putarinu do mora prolazite jeftinije nego da ste kupili četiri avionske karte, ali u nekim varijantama kad u računicu ubacite i smeštaj, dodatne troškove, pa i energiju koju ćete uštedeti time što nećete morati da vozite celu noć, možda će vam povoljnije ispasti da uplatite neki aranžman. S druge strane, u nekim mestima ćete i sa smeštajem sami napraviti bolji „dil“ nego preko agencije, pa u konačnom zbiru ispada mnogo jeftinije da se sami malo pomučite.

U svakom slučaju, pogledajte okvirne cene aranžmana koji se mogu naći kod agencija, naspram onih koje će vas za isti ugođaj dočekati u sopstvenoj režiji.

Crna Gora

U Crnu Goru se tradicionalno više ide u solo aranžmanu, posebno ako imate smeštaj koji vam odgovara i u koji se redovno vraćate. Cene apartmana su standardnih 15-20 evra po krevetu, naravno ako nemate nekih specijalnih prohteva, mada smo preko Airbnb-a našli smeštaj kod Svetog Stefana od 30 evra za noć u apartmanu za tri osobe.

Pročitajte još:

Cena vozne karte na relaciji Beograd-Bar je 21 evro (plus 3 evra rezervacija), dok je autobuska karta za Kotor, na primer, od 2.500 do 3.400 dinara u jednom pravcu, zavisno od prevoznika i termina. Ukoliko biste radije na more u Crnu Goru išli avionom, povratna karta Beograd-Tivat je oko 100 evra po osobi. Put kolima od Beograda do Čanja koštaće do 70 evra.

S druge strane, ponude agencija za Crnu Goru su dosta skromne i uglavnom se vezuju za hotelski smeštaj koji je znatno skuplji, a za apartmane je najpovoljnije što se može naći oko 150 evra (uključen autobuski prevoz i smeštaj za devet noći u Čanju).

Grčka

Već prvim pogledom na najjeftinije aranžmane za Grčku shvatite s agencijom možete dosta dobro da prođete. Samo putovanje kolima u Grčku, do Krfa na primer, koštaće vas više od 100 evra (ne računajući trajekt), dok se preko agencija mogu naći i ultrapovoljni aranžmani koji tom cenom pokrivaju i autobuski prevoz i smeštaj za 10 noćenja, a možda vam ostane i za giros. Doduše, cene aranžmana dosta variraju u zavisnosti od samog termina i destinacije, pa biste u tom slučaju morali da budete malo fleksibilniji.

Najjeftiniji apartmanski smeštaj bez posrednika ovih dana je 10-15 evra po osobi.

Ako birate avio prevoz do grčkih ostrva, čarter letovi koštaju oko 200 evra, pa onda na tu cenu dodajete cenu lokalnog prevoza do mesta gde ćete boraviti i smeštaja za tih desetak dana. Preko agencija, među hit ponudama, kompletan aranžman za Grčku avionom može da se nađe za 300-400 evra po osobi.

Albanija

Albanija je prošle godine privukla srpske turiste ne samo kao jedna od retkih zemalja koja im nije postavljala dodatne uslove tokom pandemije, već i zbog izuzetno povoljnih cena. Za smeštaj u apartmanima u sezoni potrebno je izdvojiti oko 50 evra za apartman za četiri odrasle osobe, dakle nešto više od 10 evra po osobi na dan, pri čemu je cenkanje i dalje opcija. Povratna autobuska karta košta 40-60 evra.

S druge strane, preko agencije su najpovoljniji aranžmani oko 200 evra autobusom, avionom oko 400 uz skromniji hotelski smeštaj na sedam noći u Draču.

Turska

Turska se s razlogom prošle godine plasirala kao top 1 letnja destinacija za srpske turiste, pa su agencije u najavi skockale sposebne ponude koje daleko zasenjuju varijantu u kojoj vi dajete 300 evra za avion, a onda kopate po sajtovima kako biste našli bolji smeštaj. Preko agencija poznatih po „bagatela“ aranžmanima i popustima, za 50-ak evra više možete naći ponudu za avionski prevoz sa sve smeštajem. Čak vas ni all inclusive neće koštati mnogo više, a obezbedoćete sebi kompletan ugođaj.

S druge strane, ako ste u situaciji da brojite svaku paru i spremni ste da putujete i busom u Tursku, mogu se naći i aranžmani s prevozom i smeštajem za 150 evra.

***
Bonus video: Rimski put

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar