Čak 11.000 evra mesečnu platu nudi jedan ugostitelj u Nemačkoj koji već neko vreme ima problem s pronalaskom radne snage.
Filip i Kristin fon Štum vlasnici su stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju venčanja i seminari .
„11.000 evra. Od sada“, napomenuli su u oglasu u Soderstorfu, Donja Saska, prenosi Fenix Magazin.
Teoretski, rekao je Filip fon Štum za nemačke medije, mogao bi svake godine ovde da ugoste 50 venčanja. Upita i interesovanja ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može da održi samo između 10 i 15 venčanja godišnje.
Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. U Nemačkoj je u junu bilo 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostieljstvu, dok Dehoga, organizacija koja okuplja ugostitelje, pretpostavlja da je necdostaje dvostruko više kvalifikovanih radnika.
U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vreme.
Potražnje ne manjka, Ifo institut nedavno je došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu, ali iako industrija dobro posluje, premalo ljudi želi tamo da radi. Naprotiv, mnogi odlaze i ne vide se dugoročno u ugostiteljstvu.
„U hotelu jednog kolege cela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od nedelju dana“, poručio je sindikalac Sebastijan Rizner, a preneo Večernji list.