Mindi, žena iz budućnosti
Foto: Toll Free Forwarding

Model koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Ako radite na tome da što manje vremena provodite na elektronskim uređajima, ovaj tekst će vam sigurno pomoći. Prosto je nemoguće da svakodnevno višesatno buljenje u male i velike ekrane neće imati nikakve posledice na izgled ljudskog tela.

Pokušavajući da vide kako bi tehnologija u narednih 1000 godina mogla preobraziti naša tela, naučnici su stvorili „Mindy“ – groteskni model žene iz budućnosti koju karakterišu grbava leđa, široki vrat i prsti koji izgledaju kao kandže za kucanje poruka.

Pročitajte više

“Pribavili smo naučna istraživanja i stručno mišljenje o toj temi pre nego što smo radili s 3D dizajnerom na stvaranju budućeg čoveka čije se telo fizički promenilo zbog konstantne upotrebe pametnih telefona, prenosnih računara i druge tehnologije“, prenosi Daily Mail reči istraživača koji su stvorili ovaj 3D model.

Skvrčeni prsti i savijeni laktovi

Mindi, žena iz budućnosti
Foto: Toll Free Forwarding

Godine gledanja u pametne telefone i računare mogle bi rezultirati pogrbljenim držanjem, a ruke će biti trajno oblikovane u kandže zbog stalnog držanja pametnih telefona, tvrde oni.

“Način na koji držimo svoje telefone može uzrokovati napetost u određenim kontaktnim tačkama te sindrom kubitalnog tunela“, objašnjava dr. Nikola Đorđević iz „Med Alert Helpa“.

Pročitajte više

“Kada radite na računaru ili gledate u svoj telefon, mišići na zadnjoj strani vrata moraju se kontrahovati kako bi vam držali glavu gore“, objašnjava drugi naučnik , K. Daniel Riew, zbog čega je model izuzetno pogrbljen.

“Što više gledate prema dole, mišići moraju jače raditi kako bi vam glava bila podignuta. Ovi mišići se mogu preterano umoriti i mogu boleti od gledanja u pametne telefone i tablete ili od provođenja većine radnog dana na računarima“, dodaje.

***

Bonus video: Andreja Stojić i Krešimir Mišak: Da li veštačka inteligencija „oseća“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare