Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Naučnici su napravili program veštačke inteligencije (AI) sposoban da identifikuje ključne znake raka pluća tokom CT skeniranja godinu dana ranije nego što postojeće metode mogu. Rezultati tog novog istraživanja predstavljeni su na Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva.

Rak pluća je najčešći oblik karcinoma koji se završava smrtnim slučajevima. U proseku, kancer pluća, svake godine odnese oko 1,8 miliona života. Međutim, često se dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je najmanja verovatnoća da će lečenje uspeti.

Zbog toga su istraživači polagali nadu u AI, nameravajući da je primene u procesu snimanja raka pluća, ubrzavajući proceduru i potencijalno dijagnostikujući pacijente u ranijoj fazi. Konvencionalna kompjuterizovana tomografija (CT) može otkriti karakteristike tumora pluća, a post-CT biopsija ili operacija mogu potvrditi malignost tumora.

Problem je što je za svako skeniranje potreban stručnjak radiolog, koji mora pregledati otprilike 300 slika za ključne znakove tumora pluća, a oni, uz to mogu biti vrlo suptilni i sićušni. Ova provera, značajno usporava proces dijagnostifikovanja.

Novo istraživanje koje uključuje pomoć veštačke inteligencije u dijagnostici predstavio je naučnik Benua Odelan iz, član francuskog Nacionalni instituta za istraživanje digitalne nauke i tehnologije.

Veštačka inteligencija je 97 odsto precizna

Program je testiran u grupi koja je obuhvatala 177 pacijenata, kojima je dijagnoza postavljena uz pomoć biopsije. Veštačka inteligencija otkrila je maligne tumore u 172 od 177 identifikovanih CT skeniranjem. Ovaj rezultat znači 97 odsto efikasnosti u uspešnom otkrivanju karcinoma opasnih po život.

Očigledno je da je promašaj u otkrivanju pet tumora i dalje značajno, ali tih pet slučajeva, uključivali su tumore koji se nalaze blizu centra grudnog koša i njih je najteže razlikovati od drugih.

***
Bonus video: Kako se rashladiti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram