Sigurno vam se desilo da ste kupili svežanj omiljenog začinskog bilja od kojeg je mirisala cela kuhinja. Međutim, već sutradan bilje se sasužilo, izgubilo je čvrstinu, a i miris je nestao, iako ste ga odložili u frižider. Ali, postoji način da se svežina produži.
Bez obzira na to što ima skroz drugačiju namenu, kako biste produžili svežinu začinskom bilju, morate ga tretirati kao da je dekotrativno cveće.
To podrazumeva čuvanje peršuna, bosiljka, celera, mirođije, pa čak i ruzmarina u čaši sa vodom, kao kad stavljate cveće u vazu.
Takođe, neophodno je da redovno menjate vodu, i odstranjujete one požutele grančice.
Pre nego što začinsko bilje stavite u vodu, podsecite mu krajeve. Potom ga prekrijte kesom za zamrzivač, i uvežite gumicom pri dnu čaše. Kako se čaša sa biljem ne bi prevtnula, stavite je u dublju tacnicu.
Ne zaboravite da je menjanje vode i te kako važno, jer od toga najviše zavisi koliko će vam peršun, bosiljak, celer, ili neki drugi začin ostati svež.
Prilikom kupovine začinskog bilja, uvek birajte onaj svežanj u kojem se nalaze čvrste, intenzivno zelene i mirisne biljke.
***
Bonus video: Biljke za imunitet
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare