Šta prosečno loš srpski šef može da nauči od Tome Mone

Lifestyle 24. feb. 202116:14 > 16:15
Podeli:
Toma Mona
Tomislav Momirović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da postoji škola za klasične srpske šefove, sporan snimak Tomislava Momirovića, koji je ovih dana uzburkao Srbiju, bio bi njegov završni ispit. Položen sa čistom desetkom.

„Direktore, nemojte da me razočaravate, nemojte da dozvoljavate to“, odjekuje sa snimka nastalog u vanrednom obilasku radova na izgradnji obilaznice oko Beograda. Ah, kakva divna primena pasivne agresije, zastrašujućeg, ucenjivačkog tona u spletu s izrazom lica istinskog autoriteta, koji samo želi da ga „đaci“ razumeju… Armija tipičnih srpskih šefova aplaudira Tomi Moni za ovaj vapaj.

Međutim, i iz njegovih drugih primera ima šta da nauči.

Da se zna ko je glavni

Uvek mora da se zna ko je glavni. Toma Mona je glavni i to moraju da znaju i radnici i cela Srbija. Zato je valjda odlučio da trenira strogoću pred kamerama, kad je postrojio i preslišao radnike poput razrednog starešine u školi.

„Pristojnost i lepo vaspitanje“

Pravi srpski šef uvek mora da insistira na pristojnosti i lepom vaspitanju. Posebno kod drugih i posebno u situacijama kad se treba pokazati kao autoritet ili skrenuti fokus s nekog važnijeg problema. Mona je tu lekciju prešao s onim: „Ugasite telefon“, mada je mogao i da nekoga opomene što ga prekida dok govori ili što ga ne sluša dovoljno pažljivo, a on je otkazao tri sastanka zbog ovog susreta… Opcija ima beskonačno.

Ti si tu žrtva

Nateraj zaposlene da saosećaju, tebi je svakako teže. Budi glavna žrtva u svojoj priči. Kad ne rade svoj posao kako treba, ti si taj koji odgovara i najviše trpi posledice, što znači da će se u nekom momentu to odraziti i na njihove živote, mada se trudiš da ih zaštitiš… Zato: „Nemojte da me razočaravate…“

Uvek nađi krivca

Naravno da ti nisi kriv ako nešto pođe naopako. A naravno da neko mora da odgovara. Taj zadatak svi brzo reše: Nađi krivca. Pa, šta smo pričali? Ko je pomerio rok?

Pročitajte još:

Obezbedi familiju

Nisi pravi šef ako ne možeš da obezbediš svoje najbliže. Osim toga, to su ti osobe od poverenja. Toma nam je nedavno pokazao i kako se to radi, predloživši kuma Miloša Adamovića na mesto predsednika Nadzornog odbora Puteva Srbije.

Obećavaj, obećavaj

Jedini ispit na kojem Momirović zamalo da dobije ocenu manje, i to zbog „pravopisa“, tačnije cepidlačenja javnosti oko „parabole“ sa vakcinama i parkiranja na “obroncima grada”. Maši se suština, a to je obećanje opšteg zadovoljstva za sve nas.

„Radi“ bez predaha

E, to je novo. Otkad za predsednika imamo Aleksandra Vučića, i drugi šefovi prihvatili su trend „nespavanja“, pa tako ni Momirović ne propušta priliku da napomene da je za Novu godinu „radio do 9 sati uveče i ustao u 3 ujutru da bih išao na otvaranje gasovoda“. „Na svoju slavu sam došao u deset sati, na rođendan svoje dece kad su zaspala“, „priznao“ je medijima. A ko sme da tvrdi suprotno?

Budi i drugar, saborac

Toma to radi kad se kamere ugase. Jednako uspešno. Treba pokazati radnicima da si i ti samo čovek. Govori jezikom koji razumeju, razumi njihove probleme, ipak ste na prvom mestu ljudi, prijatelji, saborci.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar