Ako volite sos od paradajza i bolonjez preko omiljene testenine - u šećeru je ključ i obavezno u toku kuvanja staviti malo ovog začina.
Naime, paradajz je sam po sebi malo kiseo, a dodavanjem šećera u sos ćete ublažiti osećaj kiselosti. Tako ćete dobiti uravnoteženiji sos od paradajza koji neće biti kiseo, prenosi N1.hr.
Nivo kiselosti u paradajzu zavisi od toga koju vrstu koristite i u koje doba godine. Paradajz ili pelat iz konzerve nije jednako kiseo kao onaj sveži koji kupite na pijaci ili u prodavnici.
Ako ubolonjez sos pravite od svežeg paradajza koji je sazreo u sred leta, tada nema potrebe dodavati šećer jer taj paradajz neće biti kiseo.
Šećer u sos dodajte na samom kraju, nešto pre nego ćete prestati da kuvate sos. Možete dodati malo običnog belog šećera ili braon šećera, koji vam više odgovara.
***
Bonus video: Slatka keleraba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: