Turska
Turska; Foto: Muhammed Selim Korkutata / AFP / Profimedia

Neobičan crveni oblak snimljen je na nebu iznad Turske dve nedelje pred razorne zemljotrese 6. februara.

Mnogi su bili oduševljeni crvenim oblakom koji se pojavio 19. januara iznad Turske, a fotografije su preplavile društvene mreže.

*

*

Dve nedelje kasnije, iz Turske stižu strašne vesti o tragediji izavanoj razornim zemljotresima, zbog čega novi snimci takozvanog lentikularnog oblaka ne izazivaju divljenje pred čudom prirode, već jezu.

Oblak gotovo iste boje i oblika primećen je na nebu iznad Argentine.

Snimak je nastao 11. februara u četiri ujutru u avionu koji je u tom trenutku bio u argentinskoj provinciji Čubut.

Mada ne postoji realna veza, ljudi već po mrežama u ovoj pojavi prepoznaju „loš znak“ i razvijaju teorije zavere. Međutim, u pitanju je prirodni fenomen koji nije nepoznat stručnjacima.

Pročitajte još:

Lentikularni oblaci su stacionarni sočivasti oblaci koji se formiraju normalno na pravac duvanja vetra. Formiraju se kada stabilan vlažan vazduh ide uz planinu u nekoliko talasa i ako temperatura na gornjem talasu padne do tačke rošenja.Lentikularni oblaci nastaju najčešće zimi, ali ih je moguće videti i u drugim periodima godine. Obično se formiraju na visinama višim od 2.000 metara, iznad planina ili bilo kakvih većih prepreka na površini Zemlje. Zbog specifičnog oblika zovu ih još i „oblaci leteći tanjiri“ ili „anđeoski oblaci“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare