Alu-foliju često koristimo u kući jer je odlična za zadržavanje sokova pri pečenju ribe, mesa, povrća... Ali da li je opasna po zdravlje?
Treba najpre reći da je aluminijum svuda oko nas – pojavljuje se i u prirodi i treći je najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. U svom prirodnom stanju obično je vezan s drugim elementima kao što su fosfati i sulfati, pa osim što se nalazi u stvarima poput pakovanja hrane, posuda za pečenje, pa čak i kozmetike, nalazi se i u tlu, u našoj pitkoj vodi i u našoj hrani – voću, povrću, mesu, ribi, žitaricama i mlečnim proizvodima.
Prehrambeni aditivi, kao što su konzervansi, boje i veštački zgušnjivači takođe sadrže aluminijum. IFLScience piše da aluminijum u visokom nivou može biti štetan po ljudsko zdravlje.
Neka su istraživanja pronašla dokaze da bi ovaj metal mogao biti povezan s Alchajmerovom bolešću, budući da su povišeni nivoi primećeni kod ljudi koji žive s tim stanjem, dok su drugi nagađali da se može povezati s rakom. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja većih razmera kako bi se ta veza potvrdila, prenosi N1info.ba.
A šta je s aluminijskom folijom?
Kao i kod mnogih metala, važno je smanjiti količinu koju konzumiramo, ali teško ju je u potpunosti eliminisati. Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija izjavile su da je prihvatljivo imati niske nivoe aluminijuma u našim sistemima, oko dva miligrama po kilogramu telesne težine nedeljno.
Uz to, istraživanje je pokazalo da aluminijum iz posuđa za kuvanje i u foliji može prodreti u hranu, ali to zavisi i od temperature na kojoj kuvate, kiselosti hrane i prisutnosti drugih sastojaka.
Ipak, za sada nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je unos aluminijuma iz folije povezan s povećanim rizikom za zdravlje. Ali ako ste u nedoumici, izbegavajte korišćenje posuđa obloženog aluminijumom i kuvanje kisele hrane u aluminijumskoj foliji.