Taman smo počeli smo da se navikavamo na letnje temperature i kratke rukave u aprilu, ipak, stiže promena vremena koja će nas naterati da izvučemo džempere i jaknice, a na planinama će pasti i sneg. O temperaturnom rolerkosteru i vremenskim prilikama koje nas očekuju narednih dana u emisiji "Probudi se" govorio je meteorolog i klimatolog Vladimir Đurđević.

„Imaćemo priliv hladnog vazduha sa severozapada Evrope i jednostavno vreme je da se vratimo na temperature koje su normalne za ovo doba godine, ovo što je trenutno je apsolutno nenormalno“, kaže Đurđević u susret žestokom temperaturnom obrtu koji nas očekuje već sutra.

Nasuprot danas očekivanim 30+, te „normalne“ temperature za april bile bi: jutarnje oko 5, a dnevne 15-20 stepeni, kaže.

„Narednih nekoliko dana, od srede pa možda do petka, subote, imaćemo temperature koje će čak biti malo ispod očekivanih za ovo doba godine, a posle toga, dakle od vikenda pa narednih 6-7 dana, temperature koje su prosečne, očekivane za ovo doba godine. Imaćemo april kakav stvarno treba da bude i vratićemo se u neki standardni prolećni režim. Najavljen je i sneg na planinama, to je isto relativno očekivano za ovo doba godine, na Kopaoniku u aprilu i treba da bude 15-ak dana sa snegom. Tako da ovo što na planinama nema snega, to je odstupanje od neke normalne situacije“, ističe Đurđević i podvlači da ćemo sve do kraja aprila imati vreme kakvo i treba da bude u aprilu kod nas.

Pročitajte još:

U nižim krajevima ipak ne bi trebalo da temperature idu ispod nule, sneg se očekuje samo u višim krajevima.

„Imaćemo dve ture padavina, prva će biti sad na početku ovog zahlađenja, dok će druga biti tokom sledećeg vikenda. kako izgleda trenutna prognoza, više snega će biti u toj drugoj turi. I prema toj prognozi, na Kopaoniku bi moglo da bude oko 20 cm“, kaže Đurđević.

Pogledajte celo gostovanje u „Probudi se“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar