ruski market
Ruski market Foto: Privatna arhiva

Ruski marketi uveliko su poznati u Srbiji po povoljnim cenama, a posebno se izdvaja jedna zdrava namirnica jer je znatno jeftinija nego u našim radnjama.

Ruski marketi u poslednje vreme su sve posećeniji u Srbiji, a razlog je jednostavan – iako ne deluju naročito privlačno već više podsećaju na neki magacin, cene su znatno manje nego u klasičnim prodavnicama i supermarketima kod nas.

Nedavno smo se uverili koliko košta potrošaćka korpa u ruskom marketu, s tim što smo videli i da svih osnovnih namirnica, poput hleba i šećera, tamo nema.

Ali zato ima jedne namirnice koja je vrlo zdrava i u ruskom marketu u Beogradu jeftinija je pet puta nego u našim radnjama.

U pitanju je kokosovo brašno. Pakovanje od 100 grama inače košta oko 130 dinara, a u ruskom marketu je 300 grama 83 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da je kokosovo brašno s jedne strane dosta kalorično sa čak 482 kalorije na 100 grama, a sa druge strane pomaže pri gubitku težine.

Naime, kokosovo brašno je bogato proteinima, mastima, vlaknima i mineralima. Sadrži veliku količinu dijetnih vlakana, čak 33,3 grama na 100 grama kokosovog brašna, što ga razlikuje od brašna na bazi žitarica i utiče na održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, piše Danas.rs.

Pročitajte još:

Reguliše probavu, ne sadrži gluten, tako da je odlična alternativa osobama sa intolerancijom na gluten, snižava nivo holesterola, sadrži zadovoljavajuću količinu gvožđa.

Sadrži 20 grama proteina na 100 grama, tako da uz dijetna vlakna, utiče na osećaj sitosti i samim tim na regulaciju težine. S obzirom na to da je dosta kalorično i sadrži veliku količinu vlakana, u pripremi se koriste manje količine nego što bismo koristili brašna od žitarice i dodaje se veća količina vlažnih materija jer apsorbuje dosta vode.

Dovoljna je 1/4 ili 1/2 šoljice kokosovog brašna umesto jedne šoljice brašna od žitarice, a dodaje se više jaja i više tečnosti kako ne bi bilo previše suvo.

Možete da dodate kašiku kokosovog brašna u vašu smesu za zdrave palačinke ili mafine da biste povećali dnevni unos dijetnih vlakana. Lako se meša i u slatka i u slana jela jer je blagog mirisa i ukusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare