Zanimljiv trik.
Razlog zbog kojeg snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela je zato što se tokom varenja hrane u krvotok oslobađa sumpor iz luka.
Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera, piše Večernji.
Upravo zato osvežavajuće vodice za usta ili pranje zuba neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.
Naučnici tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s njim trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršin, nanu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralizovati snažan miris.
Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, suzbija miris belog luka.
***
BONUS VIDEO: Namirnice koje se ne kvare
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare