Foto: Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ, Printscreen/ECMWF

Vikend prognoza.

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, na jugu i istoku Srbije pre podne u nižim predelima sa slabom kišom i susnežicom, na planinama uz provejavanje snega, a najviša dnevna temperatura iznosiće od 5 do 10 stepeni. Duvaće slab i umeren, na istoku i jugoistoku Srbije povremeno i jak severozapadni vetar. Najniža temperatura od -3 do 3 stepena.

Međutim, u drugom delu dana očekuje se jače naoblačenje, posle podne sa kišom u severnim, a zatim i u ostalim predelima Srbije, u brdsko-planinskim predelima krajem dana i noću sa snegom. Tokom noći ka suboti i u subotu ujutru sa padom temperature kiša će preći u sneg ponegde i u nižim predelima centralne i južne Srbije. Severozapadni vetar biće u pojačanju na umeren i jak, najavio je RHMZ.

I u Beogradu će danas ujutru i pre podne biti malo i umereno oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. Posle podne naoblačenje sa kišom. Vetar slab do umeren, severozapadni. Najniža temperatura oko 1, a najviša oko 8 stepeni. Uveče i tokom noći oblačno sa kišom, uz umeren, povremeno i jak severozapadni vetar.

Foto: Printscreen/RHMZ

Do 5. februara možemo računati na česte padavine.

Sutra oblačno i vetrovito sa mešovitim padavinama (kišom i snegom) – više padavina će biti u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, od 10 do 30 mm za 24 h, dok se na planinama očekuje značajnije povećanje visine snežnog pokrivača od 15 do 30 cm, lokalno i više. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar. Od nedelјe osetno hladnije i uglavnom suvo vreme, u jutarnjim satima uz slab i umeren mraz, a u ponedelјak i utorak u većini mesta sa najvišom dnevnom temperaturom do 0 °C.

Foto: Printscreen/RHMZ

I Marko Čubrilo, meteorolog amater, najavio je za vikend jače zahlađenje, ali samo uz lokalne, pljuskovite padavine, uglavnom u subotu, a daje i neke detaljnije procene. Prenosimo vam njegovu prognozu za naredne dane.

„U petak pre podne na severu i severozapadu kao i na krajnjem jugoistoku oblačno, ponegde uz padavine, sneg uglavnom na jugoistoku regiona preko 800mnv. Sredinom dana malo do umereno oblačno i uglavno suvo, a nad zapadom i jugozapadom i relativno toplo. Kasno posle podne i u toku noći ka suboti sledi premeštanje hladnog fronta i njegove padavinske zone koja donosi prolaznu, nešto konkretniju kišu nižim, a sneg predelima preko 700mnv, dok će u toku noći ka suboti snežna granica biti u padu na oko 500mnv. U drugom delu noći ka suboti na severu prestanak padavina. Tokom dana u petak vetar umeren, povremeno i pojačan, zapadni i jugozapadni, a uveče u skretanju na jak i vrlo jak, a na udare i olujan severozapadni smer.

Dnevni maksimum u petak do +4 ponegde na severu i istoku do oko +9 na zapadu i jugozapadu regiona. U subotu će se preko nas premeštati hladniji i malo vlažan vazduh te će uz promenljivu oblačnost biti veoma vetrovito, posebno na severu regiona. Više oblaka treba očekivati nad većim delom planinske Srbije, severoistočne i istočne BiH i severne Crne Gore gde će biti i nešto jačih snežnih padavina, te se tamo lokalno uz jak nalet snega može akumulirari i oko 10cm novog snega, dok će nizijski delovi Srbije i Hrvatske imati samo povremene nalete krupe, susnežice ili snega ali uglavnom bez akumulacije na tlu.

Pročitajte još:

Nad većim delom Vojvodine i severne Šumadije u Srbiji, istočne Slavonije i Baranje u Hrvatskoj i možda severne i severoistočne BiH u subotu sredinom dana udari severozapadnog vetra mogu dostizati i oko 27m/s, što su udari pri kojima može biti lomljenja grana, čupanja loše ukorenjenih stabala, podizanja krovova… krajem dana vetar će slabiti. U subotu dnevni maksimum od +2 do +6, krajem dana u padu na vrednosti ispod nule. Nedelja donosi mirnije vreme uz umeren severozapadni vetar, više sunca i ređu pojvu prolaznog snega, uglavnom na planinama BiH, Srbije i C.Gore. Dnevni maksimum još niži i trebao bi se kretati od -5 do +1 stepen Celzijusa.

Prvi deo sledeće nedelje donosi relativno hladno vreme ali kako u našoj blizini verovatno neće biti ciklona šanse za pojavu snega su vrlo male. Duvaće umeren severni vetar, koji će oko srede okrenuti na slab do umeren, istočni. Dnevni maksimumi uglavnom od -5 do +2, a oko srede od -3 do +4 stepena Celzijusa. Minimumi vrlo niski i trebali bi se kretati u nizijama od -11 do -4 stepena Celzijusa, a na planinama od -17 do -10 stepeni Celzijusa, lokalno i malo niže.

Prema kraju sledeće nedelje uz dominaciju anticiklona verovatno suvo i stabilno. Noćni minimumi i dalje niski, uglavnom od -12 do -1, a dnevni maksimumi uz dosta sunca u postepenom porastu i oko narendog vikenda verovatno od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Prema dugoročnim projekcijama sredinom meseca suvo uz hladne noći sa mrazem i relativno tople dane, dok ostaje da si vidi hoći li se novo zagrevanja strosfere koje GFS prognozira posle 09.02. i naglo slabljenje zapadnih vetrova koje ECMWF i dalje prognozira negde oko 16.02. odraziti na sinoptiku i omogućiti još neke hladne nalate u drugom delu meseca.

Pred nama je zahlađenje i najhladniji deo ove zime koje je do sada prošla bez bilo kakve ozbiljne hladnoće, ali su šanse za konkretniji sneg trenutno minimalne jer nema simulacije ciklona u našoj blizi. Kako još uvek ima 2-3 dana do jačeg zahlađenja ima prostora za izmene na simulacijama ali u ovom momentu ništa ne upućuje na to da će ih i biti.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode.“, objavio je Čubrilo na Facebooku.

***

Bonus video: Podcast Život na srpskom – Sara Botić

Komentari

Svi komentari (0)