Foto: Vladislav Mitić

Božićna česnica je neizostavni deo obeležavanja Božića u Srbiji. Običaj je da domaćica u nju, kad je mesi, skrije paricu koja onom ko je potom nađe donosi blagostanje. Ova pogača se prilično razlikuje od kraja do kraja naše zemlje, pa se tako drugačije pravi u Sremu nego, recimo, u Šumadiji i na krajnjem jugu.

Jug Srbije

Na jugu Srbije česnica se zajedno sa raznovrsnim tracionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče. Domaćica česnicu mesi na Badnji dan. Na jugu Srbije česnica je beskvasna presna pogača, pišu na sajtu Agromedia.rs.

Sastojci:

600 g brašna

1/2 praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

2 do 3 kašike ulja

so po ukusu

Priprema:

Najpre pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i dve do tri kašike ulja. Bitno je da se česnica zamesi najpre sa malo osveštane vode. Dodajte mlake vode dovoljno dok testo ne dobije gustinu kao za hleb.

Ova pogača mesi se dosta dugo kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili. Ovakvo dugo mešenje je neophodno da bi se česnica malo podigla. Ona vam nikako ne može izgledati kao visoka pogača zato što u ovom slučaju nema kvasca. Krijući, kako ostali ukućani ne bi videli šta se gde nalazi, domaćica u pogaču ubacuje paricu, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka.

Kada dobro umesi pogaču, domaćica je premešta u okruglu tepsiju i oblikuje. Dvema viljuškama na pogači se oblikuje krstić. Pogača se peče oko pola sata, sve dok ne dobije finu rumenu boju.

Pročitajte još:

Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se u krug, od domaćina kuće nadesno. Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku

Šumadija

Domaćica ustaje rano, pre zore, da umesi česnicu. U testo stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik), a za onog ko ga pronađe važi da će imati para tokom cele sledeće godine. U nekim krajevima pored novčića u česnicu se zamese i drugi sitni predmeti izrezani od drenovog ili nekog drugog drveta, pišu na sajtu Stvar ukusa.

Sastojci:

1 kg brašna (belog oštrog, tip 400)

2 žumanceta

100 g masti

500 ml mleka

so, šećer

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako i dodajte po kašičicu šećera i soli i mešajte lagano dok se ne istope u mleku. Istopite mast, pa dodajte u brašno zajedno sa žumancima. Tome dodajte i pripremljeno mleko i sve zajedno mešajte od 10 do 15 minuta dok testo ne postane kompaktno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana (@odvrtica_dokafica)


U umešano testo stavite dobro dezinfikovan novčić, a zatim još jednom premesite testo da novčić ne bi bio vidljiv.

Testo za česnicu formirajte u okrugao oblik i spustite ga u tepsiju prethodno premazanu mašću ili margarinom. Odozgo ga premažite umućenim žumancetom. Ukrasite ga posebnim figurama od testa ili pletenicama.

Česnicu ostavite da odstoji na toplom do pola sata. Pecite je na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.
Važno je da se česnica ne seče nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.

Vojvodina

Česnica u Vojvodini je nešto drugačija, pa je tamo često prave kao slatku pitu sa orasima, medom i suvim grožđem u tankim korama, pišu na sajtu Domaćirecepti.net.

Postupak je sličan pravljenju baklave samo što se ona na kraju ne zaliva šerbetom nego se premaže medom. Vojvođanska česnica je deo božićnog obreda koju domaćica pravi rano izjutra zadevajući paru koja označava sreću i berićet cele godine ne samo onom ko je pronađe nego svim ukućanima i ona se po običaju zadeva za ikonu.

Sastojci:

500 g tankih kora

300 gr oraha (200 mlevenih, 100 sitno seckanih ili krupno mlevenih)

100 g meda

150 g šećera

100 g suvog grožđa

ulje i voda za premazivanje (300 ml)

Priprema:

Suvo grožđe potopite u mlaku vodu, pa ostavite pet do 10 minuta da nabubri. Orahe pomešajte sa šećerom.

Pomešajte vodu i ulje, otrilike 100 ml ulja i 200 ml vode, samo pazite da ne bude previše ulja da ne bude masno.

Tepsiju podmažite,pa stavite tri kore. Po tome ravnomerno stavite orahe i šećer i pospite grožđem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by By Lullu (@lulla_bella_)


Stavite preko dve kore, pa poprskajte vodom i medom i pospite orasima i šećerom. Nastavite tako dok ne utrošite materijal – ravnomerno raspodelite orahe i šećer i suvo grožđe i odgore stavite tri kore. Izbušite nožem i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni.

Posle 10 minuta smanjite na 180, pa pecite oko 20 minuta. Videćete kad lepo porumeni – gotova je. Na kraju premažite ravnomerno tankim slojem meda i poklopite tacnom, pa preko prebacite krpu ili alu-foliju, ali pazite da se ne zalepi. Kad se česnica ohladi, isecite je na komade i poslužite ukućanima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar