recept za rusku salatu
Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Teško je u ovim krajevima zamisliti praznike bez ruske salate. Vole je skoro svi, ali malo ko zna koji je zapravo originalni recept, idu li u rusku jaja ili ne, pravi li se sa šunkom ili sa belim mesom... Zato je dobro znati koji je izvorni recept za čuvenu rusku.

Ono što mi zovemo ruskom slatom, Rusi zovu – Olivije salata. Osmislio ju je davne 1860. Lusijen Olivije, šef čuvenog francuskog restorana Ermitaž u Moskvi, pišu na sajtu 196flavors.com.

Za razliku od salate kakvu danas znamo, Olivije se tada služio onim što je imao od namirnica u zavisnosti od godišnjeg doba, pa su se tako nekad u njegovoj salati našli i teleći jezik, kavijar, račići, kapar, dimljeno meso, jaja, krastavčići… Sos koji je uz ostale namirnice išao u salatu oduvek je bio tajna, iako možemo da pretpostavimo da je to bila neka vrsta majoneza.

Pročitajte još:

Krajem 19. veka Olivijeov pomoćnik Ivan Ivanov iskoristio je trenutak kad šef nije bio tu i ukrao mu recept za salatu. Nedugo potom Ivanov je postao šef restorana Moskva gde je služio salatu vrlo sličnu onoj Olivijeovoj, samo pod nazivom Capital salad (Stolichny).

Restoran Ermitaž je zatvoren 1905, a salata je zaživela u više varijanti. Nakon carskog perioda, salata se u vreme Sovjeta pravila od manje ekskluzivnih namirnica kako bi bila dostupnija širim masama.

Danas postoji više desetina verzija Olivijeove salate širom sveta, a sprema se, sem kod nas, i u Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Španiji, Argentini, Iranu…

Kako navodi Politika, danas se originalni recept samo može naslutiti, ali evo kako je to otprilike radio veliki Olivije:

Sastojci:

200 g kuvanog ili pečenog telećeg mesa

150 g dimljene šunke

100 g kuvanog ili pečenog pilećeg mesa

5 tvrdo kuvanih jaja

5 većih krompira

4-5 kuvanih šargarepa

5 kiselih krastavčića

250 g kuvanog graška

1 manja glavica kuvanog karfiola

250 g majoneza

peršunov list i kolutovi kiselih krastavaca i limuna za ukrašavanje

Priprema:

Sve namirnice iseckajte na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano izmešajte. Stavite u činiju za služenje, prelijte ostatkom majoneza, ukrasite kolutovima kiselih krastavčića i limuna i do služenja držite na hladnom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare