Čorba - ilustracija
Čorba - ilustracija; Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Čuveni gastro portal „Taste Atlas“ objavio listu najboljih supa na svetu, a na prvom mestu našlo se paragvajsko jelo Bori Bori.

Bori-bori je izdašna paragvajska supa sa mesom (obično govedinom ili piletinom), pahuljastim knedlama koje se sastoje od kukuruznog brašna i sira i povrćem poput šargarepe, celera i luka. Supa je tradicionalno začinjena lovorovim listom, karanfilićem i peršunom, a šafran joj daje bogatu zlatnu boju, navodi TasteAtlas. Bori-bori je posebno popularno jelo tokom hladnih zimskih meseci, služi se toplo, posuto peršunom i sa narendanim parmezanom sa strane.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na drugom mestu je rawon, indonežansko čorbasto jelo s govedinom i tradicionalnim sastojcima kao što su limunova trava, đumbir i čili, pri čemu je ključni sastojak indonežanski crni orah. I na trećem mestu je jelo iz Indonezije – soto betawi tj. goveđa supa, koja se sastoji od komada mesa i iznutrica, koji se lagano krčkaju u čorbi od kokosovog mleka, dok je četvrti japanski ramen.

Među najboljih 50 – a zapravo tačno na 50. mestu – našla se i srpska bela čorba, jelo koje savršeno krepi, posebno nakon obilne konzumacije alkohola, kako napominje Luftika.

Pročitajte još:

Taste atlas navodi da se pravi od pilećih prsa (belo meso), jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina, a ponekad se servira uz pavlaku koja se dodaje u tanjir.

„Naziv jela je referenca na dominantnu boju njegovih sastojaka, belu. Zanimljivo, ako se u supu doda belo sirće, ona se zove kisela čorba, tradicionalni lek za mamurluk“, piše na sajtu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare