Najvažniji deo svakodnevne ishrane Spartanaca bila je takozvana crna supa.
Spartanci su bili poznati po vojničkoj veštini, disciplini, „škrtosti“ u govoru i – lošoj hrani. Luksuz, zabava i bilo kakvo uživanje bili su nepoznanica u Sparti, pa nas ne iznenađuje što se hrana smatrala tek nužnim sredstvom za preživljavanje.
Najvažniji deo svakodnevne ishrane Spartanaca bila je takozvana crna supa. Tamna boja ovog jela dolazila je od svinjske krvi, bila je začinjena sirćetom, lukom i lovorom, a jela se uz mazu – tanki prepečeni pšenični somun.
Za portal greekreporter.com kuvar Maks Miler oživeo je spartansku crnu supu, melas zomos, koja je i ono vreme bila na glasu kao – odvratna.
Iako recept za ovo jelo očito s razlogom nije preživeo kroz vekove, poznati su njegovi glavni sastojci, pa je Miler je upotrebio svoje kulinarsko znanje kako bi rekreirao ono što je u drugim grčkim polisima u ono vreme bilo smatrano „kulinarskim užasom“, piše Pun kufer.
Spartanska kuhinja i sama je odražavala temeljne vrline Spartanaca – discipliniranost i ukočenost. Ili – možda ih je baš njihova gastronomija takvima napravila, kako je zaključio jedan putnik iz Sibarija u južnoj Italiji. Legenda kaže da je on, kuvavši crnu supu, izjavio da sada razume zbog čega spartanski vojnici tako lako odlaze u smrt – da je ne moraju više nikada jesti.
***
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče Čorba od jagnjece glave