Da li ćete ponovo kupiti sladoled?
Neki koji su tek sad shvatili kako se sladoled zapravo pravi, šokirali su se, ostali su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima.
Jedan sastojak – slatki kastoreum koji se često koristi u aromama vanile zapravo dolazi od dabrova.
Da stvar bude još gora, kastroreum je žućkasta, zejtinjava tečnost koja se nalazi u jednoj žlezdi iznad analnog otvora dabrova.
Danas, međutim, kastoreum čini tek slabih šest odsto arome vanile koja se koristi u industriji.
Robert Kilkot, profesor na Univerzitetu Hertfordšir u Centru za istraživanje topikalne dostave lekova i toksikologije, rekao je da sintetsku vanilu čini oko 94 odsto svih aroma vanile koje se koriste u prehrambenoj industriji – što je oko 37.286 tona.
„Dabrovi mogu odahnuti. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali deo prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće“, objašnjava Robert.
Dabrovi koriste kastoreum kako bi privukli partnera i označili teritoriju, a mi ga koristimo kao dodatak vanile, maline ili jagode za omiljeni sladoled.
Izlučevine dabrovih analnih žlezda takođe se nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.
Međutim, na proizvodima u supermarketima, kastoreum se opisuje kao „prirodna aroma“, piše 24.sata.hr.
***
BONUS VIDEO: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović