Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Da li ćete ponovo kupiti sladoled?

Neki koji su tek sad shvatili kako se sladoled zapravo pravi, šokirali su se, ostali su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima.

Jedan sastojak – slatki kastoreum koji se često koristi u aromama vanile zapravo dolazi od dabrova.

Pročitajte još:

Da stvar bude još gora, kastroreum je žućkasta, zejtinjava tečnost koja se nalazi u jednoj žlezdi iznad analnog otvora dabrova.

Danas, međutim, kastoreum čini tek slabih šest odsto arome vanile koja se koristi u industriji.

Robert Kilkot, profesor na Univerzitetu Hertfordšir u Centru za istraživanje topikalne dostave lekova i toksikologije, rekao je da sintetsku vanilu čini oko 94 odsto svih aroma vanile koje se koriste u prehrambenoj industriji – što je oko 37.286 tona.

„Dabrovi mogu odahnuti. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali deo prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće“, objašnjava Robert.

Dabrovi koriste kastoreum kako bi privukli partnera i označili teritoriju, a mi ga koristimo kao dodatak vanile, maline ili jagode za omiljeni sladoled.

Izlučevine dabrovih analnih žlezda takođe se nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.

Međutim, na proizvodima u supermarketima, kastoreum se opisuje kao „prirodna aroma“, piše 24.sata.hr.

***

BONUS VIDEO: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar