Vareniki
Vareniki; Foto: Liudmyla Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska kuhinja sve prisutnija je u Srbiji, a vareniki i peljmeni postali su deo regularne ponude sajtova za dostavu. Proverili smo kakve su cene.

Po Beogradu već uveliko niču ruski kafići i restorani, a neke specijalitete ruske kuhinje možete i da poručite za dostavu. Sudeći po pretragama na internetu, sve su popularniji – proverili smo šta je sve u ponudi i po kojim cenama.

Vareniki sa krompirom i pečurkama (380g) koštaju 679 dinara. U pitanju je testo punjeno, u ovom slučaju, mešavinom krompira, prženog luka i pečurkama sa crnim biberom i mirođijom. Ima ih i u slatkoj varijanti, s rikotom i malinama – porcija je 712 dinara.

Peljmeni su možda i popularniji, budući da imaju mesne nadeve, s lukom i posebnim začinima, a služe se uz različite soseve. Dostupni su sa svinjskim i junećim mesom, piletinom, ćuretinom… Kuvani peljmeni su 990 do 1.290 dinara (350 grama), prženi su 1.090-1.190 dinara.

Draniki su palačinke od krompira, a kod nas ih možete probati za 410 dinara po porciji. Ukoliko ste za nešto slatko, kolačići oreški su jedna od omiljenih ruskih poslastica – pet komada koštaju 460 dinara, a sirniki – mekane ruske pogačice – u slatkom kremu od vanile, meda i malina možete da naručite za 760 dinara.

Pročitajte još:

Ima, naravno, i „ozbiljnijih“ jela. Ruska trpeza nezamisliva je bez onih „na kašiku“.

U restoranu koji se predstavlja kao „najbolja ruska kuhinja u gradu“, pozamašna porcija boršča sa domaćom slaninom i hlebom košta 870 dinara, mada može da se nađe i za 680 dinara (ali i 990).

Boršč
Boršč; Foto: Petr Bělka / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Okroška sa kvasom može da se proba za 670 dinara, a verovatno će po istoj ceni posebno gurmansko iskustvo biti i šči, kisela ruska supa koja vekovima ne gubi na popularnosti. Ima i drugih hladnih čorbi, cene idu do 770 dinara, dok je „uha supa po carskom receptu“ je 830 dinara.

Olivije salata – kako u Rusiji zovu rusku salatu – pravi se sa goveđim jezikom i cena je 720 dinara po porciji, a salata s haringom i cveklom 750 dinara.

Medovik, čuveni ruski kolač, je 520 dinara, a tu je i torta kartoška koju smo našli za 350 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare