recept za slavski kolač
Foto: Nevena Dimitrijević/Nova.rs

Ovi dani uvek podsete na sliku iz detinjstva – baka veče pre slave pravi kolač, a ja virim da vidim šta to sve meša i kako pravi ukrase. Bake više nema, ali ostao je njen recept za slavski kolač koji i dan-danas pravim i svaki put uspe.

Zapamtila sam da je najvažnije da jaja budu domaća i da svi sastojci nekoliko sati pre pripreme stoje na sobnoj temperaturi. Dobro je i da voda kojom se zamesi testo bude ona osveštana nekoliko dana pred slavu, ali može i obična, samo da bude mlaka, nikako hladna.

Kad kolač zamesite, nemojte da vas čudi ako nije velik – narašće sasvim dovoljno i u šporetu. Ukrase možete da pravite po želji, u zavisnosti od toga koliko ste vešti i kreativni. Biće dobro i ako napravite samo nekoliko cvetića jer će taman da stanu na kolač uz takozvano slovo. Ako pravite više ukrasa, povećajte količinu sastojaka za njih.

Za ukrase

Sastojci:

2-3 kašike brašna

1-2 kašike vode

prstohvat soli

Priprema:

Pomešajte bašno, vodu i so da testo bude elastično. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini na tanko, oko par milimetara. Malim drvenim pečatom, tj. slovom za slavski kolač pritisnite testo na pet mesta i opkrojte nožem.

Čašicom za rakiju isecite osam kružića testa. Svaki zasecite nožem ka unutra na četiri mesta, ali ne sasvim do centra. Dobićete četiri trouglića. Svaki trouglić stegnite prstima, tj. prilepite oba njegova kraja na unutra tako da dobijete listić.

Od ukupno osam delova treba da napravite četiri cveta. Na jedan deo odozgo stavite drugi tako da listiće gornjeg dela umetnete između listića donjeg dela. U sredinu stavite kuglicu testa koju ste uvaljali među dlanovima i blago pritisnite. Sve to ponovite da dobijete preostala tri cvetića.

Sve ukrase stavite na pobrašnjen veći papir da se suše dok spremate kolač.

Foto: Privatna arhiva

Za testo

Sastojci:

oko 1 kg brašna T-400 + za radnu površinu

2 kašičice soli

malo šećera

¾ kocke svežeg kvasca

230 ml mleka

120 ml vode

3 jajeta (od toga 1 belance za premazivanje)

40 g putera

Pročitajte još:

Priprema:

Stavite kvasac u šolju sa malo šećera, prstohvatom soli i kašikikom mlake vode. Ostavite pet do 10 minuta poklopljeno da krene.

U većoj posudi pomešajte brašno i so. U sredinu ubacite i nadošli kvasac i sve lepo sjedinite. Dodajte vodu, mleko, umućena jaja i pomešajte sve varjačom u činiji. Po potrebi dodajte brašna ili vode. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko. Usput dodajte puter isečen na lisitće i mesite dok se sve lepo ne sjedini.

Ostavite testo oko pola sata, sat pokriveno krpom da nadođe.

Testo premesite još jednom, pa ga podelite na tri dela – jedan najveći, i dva manja. Najveći deo formirajte u loptu i stavite u srednji lonac, podmašćen i obložen pek-papirom.

Manje delove podelite na po tri celine i svaku rastanjite među dlanovima tako da dobijete šest dugih valjaka. Od tri valjka napravite jednu peletenicu da bude malo duža, pa od preostala tri valjka napravite drugu, malo kraću pletenicu. Tu kraću pletenicu stavite uzduž preko kolača, a preko nje popreko stavite dužu pletenicu. Premažite kolač umućenim belancetom.

Na četiri kraja pletenica stavite po jedan ukras od slavskog slova, a peti stavite u centar kolača gde se ukrštaju pletenice. Cvetiće rasporedite po želji, najbolje na kolač između pletenica. Cvetiće i slova možete i da rotirate, kako vam je draže.

I ukrase premažite umućenim belancetom.

kolač
Foto: Privatna arhiva

Stavite kolač u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta poklopljeno alu-folijom. Onda otkrijte kolač i smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još desetak minuta, tj. dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju.

Proverite da li je pečen tako što ćete videti da li se odvaja od ivica posude ili zabodite drvenu čačkalicu sa strane u kolač. Ako na njoj ne ostaje ništa, kolač je gotov. Izvadite ga iz rerne i do jutra držite zamotanog u krpi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar