Sprema se uvek na isti način.
Kod pravoslavnih vernika u Srbiji na slavskoj trpezi obavezni su kolač i sveća, a za posluženje ukućana i gostiju vino i žito. I možda deluje da je to žito lako spremiti – samo se skuva pšenica i zašećeri – iskusne domaćice znaju da nije baš tako.
Da bi bilo zaista ukusno i lepo, treba se ipak malo više potruditi. Od kuće do kuće recepti se razlikuju, a u mojoj porodici ono se sprema na isti način generacijama.
Prvo treba 250 grama pšenice belije u činiji potopiti u vodu i ostaviti da stoji cele noći. Sledećeg dana sledi kuvanje – nekoliko sati. Pšenicu treba često mešati da ne bi zagorela i po potrebi dolivati vodu jer uvri.
Kad se skuva, dok je još topla, treba je samleti i odmah pomešati sa šećerom po ukusu. Postepeno dodajte i probajte da ne bi bila preslatka.
Onda dodajte 200 grama mlevenih oraha i rendanog muskatnog oraščića po želji. Vrlo je važno sve postepeno dodavati i probati da bi ukus bio taman kako treba.
Na kraju preručite sve u činiju za služenje, pospite mlevenim orasima i ukrasite prepolovljenim jezgrima oraha.
Ove mere su za otprilike 20 osoba, te količinu i sastojke podesite u odnosu na broj gostiju.