Tortilje danas možete da kupite u gotovo svakoj radnji, a nadev možete da kreirate po svom ukusu. Ipak, zna se šta ide u "klasičan" meksički burito.
Burito je tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od tortilje od pšeničnog brašna sa prilogom. U Meksiku su glavni prilozi meso i pasulj, ponekad i jedini, a na sajtu BonApeti našli smo recept za malo bogatiju varijantu. Obratite pažnju na spoj začina koji će vašim buritosima obezbediti pravu eksploziju ukusa.
Sastojci
250 g mlevenog mesa (teleće)
1/2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
kašika ulja
1 paradajz (veći, oljušten i isečen na kockice)
3 tortilje
4 supene kašike kukuruza šećerca (kuvan ili iz konzerve)
4 supene kašike crvenog pasulja (iz konzerve)
4-5 kašika rendanog kačkavalja
kašičica suvog origana
kašičica kumina
kašičica aleve paprike
1/4 kašičice bibera
1/2 kašičice soli
supena kašika kisele pavlake
malo korijandera ili peršuna (za ukras)
Priprema
Ugrejte ulje u tiganju pa kratko propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso, mešajte da se lepo sve proprži. Usput dodajte origano, kumin, biber, alevu papriku i so. Lepo umešajte, pa dodajte i paradajz, kukuruz i pasulj. Kuvajte oko 15-20 minuta dok mleveno meso ne bude gotovo.
Izrendajte kačkavalj. Ugrejte tortilje jednu po jednu i tiganju na vatri.
Na svaku toplu tortilju po dužini sa jedne strane rasporedite po kašiku kačkavalja, pa preko nadev sa mlevenim mesom. Uvijte tortilje, a pre serviranja ih namažite sa malo kisele pavlake i pospite korijanderom ili peršunom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: