Pravo je vreme da se na našoj trpezi nađe ovo tipično zimsko jelo. Pri kraju su zalihe kupusa onih koji ga sami kiselili, a sve je teže nabaviti dobar kupus koji se nije prekiselio. Zato ne oklevajte. Vreme curi - poslednji je trenutak za podvarak sa carskim rebrima.
Nema sumnje da je izbor mesa – dimljenih carskih rebara za podvarak najbolji. Ukoliko želite, umesto rebara u podvarak možete dodati piletinu, svinjski vrat ili lepe sveže ili prodimljene kobaje.
1 glavica kiselog kupusa do oko 2 kg
1 kg dimljenih carskih („špic“) rebara
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2 kašike slatke aleve paprike
3-4 lista lovora
4-5 kašika masti
10-ak zrna bibera
Korak 1: Carska ili , kako ih mnogi zovu „špic rebra“ oprati i iseći. Neka veličina pojedinačnih komada bude prilagođena potrebnoj količini mesa za jednu osobu (porciju).
Korak 2: U većoj šerpi na 2 kašike masti propržiti iseckan crni luk, dodati isečena rebra i naliti vodu koja neće preći iznad polovine mesa. Poklopiti šerpu i kuvati (dinstati) rebarca 20-ak minuta na srednjoj temparaturi. Na kraju, sve skloniti sa vatre, izdinstano meso izvaditi, s tim što saft i masnoća ostaju u šerpi.
Korak 3: Glavicu kupusa oprati, a ukoliko je prekiseo u nekoliko voda. Izrezati ga na šire „rezance“, i dodati alevu papriku, lovor, iseckan beli luk, biber u zrnu, 2 dl tople vode i 1 kašiku masti. Kupus prebaciti u šerpu u kojoj su se kuvala rebra i uz mešanje varjačom dinstati ga na srednje jakoj vatri (oko 30 minuta) sve dok kupus ne omekša.
Korak 4: Ovako izdinstan kupus staviti u tepsiju, još bolje u zemljani sud ako imate, pa carska rebra „potopiti“- ušuškati u kupus. Peći u zagrejanoj rerni na 170 C oko 1,5 sat. Pravi podvarak ne sme da bude vodnjikav i zato kupus u rerni mora da uvri i izgubi svu tekućinu (podrazumeva se da treba voditi računa da ne ostane prerano bez tekućine pa zbog toga zagori). Ja 20-ak minuta pred kraj pečenja pomešam sa kupusom 2 kašike pirinča koji pokupi višak tečnosti.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater !