Foto: Shutterstock

Često čujete ljude kako kažu "pucali smo od zdravlja" pa krenu o starinskim jelima koja su se spremala u Jugoslaviji. U trenutku kad hrana poskupljuje iz dana u dan, možda je vreme da ih se prisetimo.

Zbog toga što za njihovu pripremu nije potrebno puno namirnica, zovu ih “sirotinjska jela”.

Bilo da je razlog udaljenost od najbliže prodavnice ili skroman budžet, “sirotinjska jela” su se spremala s vrlo malo namirnica, a često su to i najukusnija jela kojih se rado sećamo.

Pročitajte više:

Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i jeftin, lako ćete ga napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće, crveni luk (koji prvo propržite), papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.

Restovani krompir

U poprženi luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie mlevenom paprikom, solu i biberom po želji.

Hleb, mast i mlevena crvena paprika

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo našoj deci.

Kuvani krompir u ljusci

Ništa jednostavnije, poslužite ga uz sir, napravite salatu od paradajza i spreman je ručak koji je idealan za vruće letne dane.

Pečeni krompir

Posložite oguljeni krumpir, dodajte so, biber i sitno seckani crveni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazani pleh i pecite oko pola sata na 250 C.

Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate što ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

Hleb na ovaj način

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte sirom ili kiselim mlekom. Može se praviti i s mlekom umesto vode, a može i bez masti i ulja.

Pročitajte više:

Pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Paprika i luk su odličan dodatak pasulju.

Dvopek

Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prepečenac i popijte jogurt.

Čorba od krompira

Popržite luk i dodajte krompir iseckan na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sos od paradajza i začinite. Čorbu od krumpira možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer papriku.

Ispečene jabuke

Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

Stari hleb s mlekom i šećerom

Hleb narezan na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera, prenosi portal 6yka.

Pita od lisnatog testa

Ništa jednostavnije, poređajte kore, malo zamastite, a pečeno testo zalijte vrelom vodom!

***

Bonus video: Šta sve znamo o aditivima u hrani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare