Prolećne rolnice se u Kini tradicionalno jedu tokom "Prolećnog festivala", odatle im i ime.
Mogu se puniti mesom, povrćem ili nečim slatkim. Prilikom prženja dobijaju zlatnožutu boju, pa prolećne rolnice izgledaju kao zlatne poluge i time sugerišu bogatstvo i prosperitet.
S druge strane, prilično su jeftine i jednostavne za pripremu – jedan recept našli smo na portalu Ručak za 200 dinara.
(za 20 rolnica)
5 kora za pitu recimo 1/5 pakovanja kora
1 šargarepa
1 manje parče praziluka
1 crni luk
2 pečurke
2 kašike soja sosa
1 kašika šećera
so biber
1 kašika brašna
Crni luk, praziluk i kupus isecite na trakice. Šargarepu i pečurke narendajte na krupnije rende.
U tiganju zagrejte malo ulja i ubacite svo povrće. Pržite dok malo ne omekša, a onda dodajte soja sos, šećer, malo soli i bibera i proverite ukus.
Pet kora izdvojte i isecite nožem na četvrtine, tako da dobijete kvadrate od kojih ćete praviti rolnice.
Da bi se rolnice lepo zatvorile, potrebno je napraviti “lepak” od brašna: u šoljici pomešajte kašiku brašna i dve-tri kašike vode, tako da dobijete pastu.
Postaviti kvadrat dijaginalno, pa na jedan kraj kore staviti kašiku fila, preklopiti bočne strane i urolati. Zalepiti „pastom“. Važno je da rolnica bude bez ikakvih pukotina kroz koje bi mogao da iscuri nadev.
Dobro zagrejte ulje u maloj šerpi, tako da ima 2 prsta ulja od dna. Pržite svaku rolnicu otprilike minut, dok ne porumeni.