Prolećne rolnice
Prolećne rolnice; Foto: Natasha Breen / Alamy / Alamy / Profimedia

Prolećne rolnice se u Kini tradicionalno jedu tokom "Prolećnog festivala", odatle im i ime.

Mogu se puniti mesom, povrćem ili nečim slatkim. Prilikom prženja dobijaju zlatnožutu boju, pa prolećne rolnice izgledaju kao zlatne poluge i time sugerišu bogatstvo i prosperitet.

S druge strane, prilično su jeftine i jednostavne za pripremu – jedan recept našli smo na portalu Ručak za 200 dinara.

Sastojci

(za 20 rolnica)

5 kora za pitu recimo 1/5 pakovanja kora

1 šargarepa

1 manje parče praziluka

1 crni luk

2 pečurke

2 kašike soja sosa

1 kašika šećera

so biber

1 kašika brašna

Pročitajte još:

Priprema

Crni luk, praziluk i kupus isecite na trakice. Šargarepu i pečurke narendajte na krupnije rende.

U tiganju zagrejte malo ulja i ubacite svo povrće. Pržite dok malo ne omekša, a onda dodajte soja sos, šećer, malo soli i bibera i proverite ukus.

Pet kora izdvojte i isecite nožem na četvrtine, tako da dobijete kvadrate od kojih ćete praviti rolnice.

Da bi se rolnice lepo zatvorile, potrebno je napraviti “lepak” od brašna: u šoljici pomešajte kašiku brašna i dve-tri kašike vode, tako da dobijete pastu.

Postaviti kvadrat dijaginalno, pa na jedan kraj kore staviti kašiku fila, preklopiti bočne strane i urolati. Zalepiti „pastom“. Važno je da rolnica bude bez ikakvih pukotina kroz koje bi mogao da iscuri nadev.

Dobro zagrejte ulje u maloj šerpi, tako da ima 2 prsta ulja od dna. Pržite svaku rolnicu otprilike minut, dok ne porumeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar