Koliko god da vas se okupilo za uskršnjom trpezom, sigurno je ostalo kuvanih jaja - predlažemo vam pet sjajnih jela za koja možete da ih iskoristite ovih dana.
Sastojci:
1 kg mlevenog mesa
sredina od dva parčeta starog hleba
1 dl mleka
6 jaja
malo ulja
crvena mlevena paprika
so i biber.
Priprema:
Hleb preliti mlekom pa ostaviti da omekša. Mleveno meso začiniti i dodati isceđen omekšali hleb pa sve dobro umesiti. Umešenu smesu staviti na najlonsku foliju i rastanjiti na 1 cm debljine. U sredinu preko mesa poslagati očišćena kuvana jaja. Uz pomoć folije umotati rolat tako da jaja ostanu u sredini. Napravljen rolat izvaditi iz folije, staviti u tepsiju, pa peći oko pola sata.
Sastojci:
kuvana jaja
tunjevina (ili sardina)
kiseli krastavčići
crni luk
majonez
pavlaka
so i biber.
Priprema:
Preseći jaja po dužini na pola i izvaditi žumanca. U blender sipati žumanca, ribu i sitno seckani luk i krastavčiće. Začiniti po ukusu. Miksati da se dobije smesa nalik na paštetu. Paštetom puniti belanca i poređati ih na tanjir. U posebnoj posudi pomešati majonez i pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti napunjena jaja.
Sastojci:
1 kg krompira
6-7 obarenih jaja
200 g kisele pavlake
50 g maslaca
so i biber.
Priprema:
Krompir obariti i iseći na kolutove. Jaja iseći na ploške. Razmutiti pavlaku sa malo mleka. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, pa naizmenično ređati krompir i jaja i postupak ponovljati dok ima materijala. Sve zaliti umućenom pavlakom i mlekom. Odozgo staviti listove maslaca i peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Sastojci:
6 kuvanih jaja
100 g putera i par kapi ulja
100 g brašna
500 ml mleka
100 g kačkavalja
so i beli biber.
Priprema:
Za bešamel sos, zagrejati puter sa malo ulja pa propržiti brašno, da malo požuti, pazeći da ne zagori. Dodavati postepeno pripremljeno zagrejano mleko, so po ukusu i kuvati dok se sos ne zgusne. Posudu za pečenje podmazati poređati jaja presečena na polutke, preliti bešamel sosom. Prodrmati posudu da sos „padne“ do dna i dobro obavije jaja. Narendati kačkavalj i zapeći u rerni dok se ne uhvati korica zlatne boje.
Sastojci:
7 kuvanih jaja
400 g kisele pavlake
dve veze mladog luka
so i biber.
Priprema:
Naseckati mladi luk. Kuvana jaja rezačem za jaja preseći po dužini, rukom čvrsto držeći ponovo ih preseći ovaj put po širini, da se dobiju kockice. U posudi za salatu pomešati jaja, mladi luk i pavlaku, posoliti po ukusu i malo zabiberiti.