Pečenje je glavni deo prazničnog jelovnika, a ako želite da vam ispadne baš kao s reklame - pratite nekoliko jednostavnih saveta.
1. Posolite meso veče pre pečenja
Ako posolite li meso neposredno pre pečenja, verojatno ćete ispeći komad slane korice i bezukusnog mesa. Umesto toga dobro posolite ceo komad svežeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da upije so.
2. Izvadite ga ranije iz frižidera
Najbolje rezultate ćete postići ako stavite u rernu meso koje je sobne temperature. Zato bi bilo dobro da željeni komad mesa izvadite iz frižidera bar pola sata ili sat pre pečenja. Papirnatim ubrusom odstranite svu eventualnu vlagu s kože da bi bila hrskavija.
3. Obezbedite hrskavost kožice
Nožem pažljivo napravite zareze na koži dubine nekoliko milimetara i od po dva centimetara razmaka, pa onda stavite meso da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Na taj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a kožica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.
4. Ne zaboravite na prelivanje
Pečenje se obično pravi u dubljoj limenoj posudi za pečenje sa začinima, uljem i povrćem pa se tokom pečenja preliva sokom iz mesa i drugih sastojaka. Ako želite li da vam pečenje ima posebno dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje prelijte i s malo piva. To je idealan trik za pečenja.
5. Obrnuto pečenje
Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad stavite da se peče direktno na rešetki u rerni, a ispod nje stavite lim za pečenje s vodom. Direktna izloženost kože toplom vazduhu garantuje hrskavost kožice, a sav višak masnoće iscuriće u pleh ispod.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: