Možda je nama "bljak" da probamo skakavce, ali ni turisti u Evropi često nisu oduševljeni specijalitetima domaćina.
Na listi jela koja stranci ne vole svaka zemlja može da ponudi ponešto – Punkufer donosi pet najomraženijih.
Ukoliko u belgijskom jelovniku ugledate kedul, taatjespap ili stampers, razmislite dvaput. Reč je o čorbi koja podseća na redak pire od krompira s punomasnim mlekom. Ponekad može da sadrži veliku količinu maslaca, krišku sira, jaje ili rakove. Belgijanci ovo jelo tradicionalno služe na Veliki petak, ali jedu ga i tokom ostatka godine.
Onima koji su odrastali na rezancima s makom austrijski mohnnudeln možda i ne bi bio mrzak, ali turisti se najčešće ne oduševljavaju kombinacijom valjušaka, rastopljenog maslaca, maka i šećera. Za taj specijalitet Austrijanci prave testeninu koja podseća na šufnudle, kakve su pravile naše bake.
Marmite ili volite ili izbegavate u širokom luku. Britanski namaz od ekstrakta kvasca prepoznaje se po smeđoj boji – i jedinstvenom, slanom ukusu. Britanci ga jedu na tostu ili u sendvičima, a većina stranaca proba ga samo jednom.
Skandinavci su poznati po jelima opojnih mirisa i bogatog ukusa koje turisti ne podnose. Jedno od takvih je norveški gjestost, meki, pomalo lepljiv sir koji ukusom i izgledom podseća na karamel. Priprema se tako što se surutka kuva do iznemoglosti, sve dok ne postane istovremeno slana i slatka i dobijete sir koji je izvan uobičajene kategorije.
Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svetu, ali turisti se često šokiraju kada u mesarama videkonjetinu. Italijani meso konja preporučuju jer obiluje gvožđem i pripremaju kao govedinu ili divljač. No, stranci koji posegnu za, na primer, bresaolom od konjetine, misleći da se radi o nekom mesnom klasiku, često budu iznenađeni.