Aioli sos ide uz sve, a možete ga spremiti za 10 minuta.
Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za sos na bazi belog luka u kojem se uživa širom Mediterana, a posebno ga vole u Provansi i Kataloniji.
„Otmeni majonez“, kako ga nazivaju na severoistoku Pirinejskog poluostrva služi se uz krompir, meso, ribu.
Aioli zaista liči na majonez jer se pravi od sirovih žumanaca i ulja, samo što je obavezno maslinovo ulje. Osim toga se dodaje limunov sok – i ponekad malo senfa. Aïoli doslovno znači ulje i beli luk – „ail“ je beli luk na francuskom.
Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više veštine, možete malo i „varati“ pa napraviti jednostavniju verziju s gotovim majonezom. Otmeni majonez poslužite uz pečeni krompir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuvano povrće ili pržene lignje i ribu. Po želji možete dodati i chilli ili šafran.
5 srednjih češnjeva belog luka
2 kašičice limunovog soka, po ukusu
½ šoljice kvalitetnog majoneza
so
Po želji: ¼ kašičice senfa
U maloj posudi pomešajte izgnječeni beli luk i limunov sok tako da se sjedine u smesu, posolite i pustite da odstoji 10 minuta. Mrežastu cediljku položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite smesu i protisnite kako bi izašlo što više soka. Ono što ostane možete baciti.
Umešajte majonez u sok od limuna i luka. Probajte i po potrebi dodajte još majoneza ili senf. Aioli čuvajte u frižideru.
***
Bonus video: Pileći bataci u sosu od meda