Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez covid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog covida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ … Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi. Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove, budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo, jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počene!
Ima li šta lepše od pečene prasetine? Odgovor je prilično lak i jednostavan, ali da li je „slađe“ prase sa ražnja ili iz furune – teško je reći. Odgovori su uslovljeni različitim ukusima, a što se mene tiče preferiram ono iz furune.
Iako retke, zidanih starinskih furuna ima još, ponajviše na severu banata. To su one prave paorske peći, koje vešti Banaćani lože isključivo čokanjima. Prase se peče u sopstvenom saftu koji se cedi iz pečenja. Ovom posebnom, ukusu drugačijem od svih, najsličniji je ukus prasetine pečene u našoj kućevnoj rerni. Dakako po već isprobanom receptu i obavezno sa krompirom pečenom u isceđenom saftu, pretopu ili kapljevini. Zajedno sa mladim mesom naprosto se se istopiti u ustima. Zato bez krompira nikako!
¼ praseta (3-4 kg od buta ili plećke sa rebrima)
3 muške šake soli
svinjska mast
oko 6 dl vode
Za krompir:
1 kg roze krompira
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica slatke aleve paprike
1 kašičica vegete
1 prstohvat ruzmarina
so i biber po ukusu
KORAK 1: Prastinu na debljim delovima probosti tankim nožem i u njih prstom utisniti po malo soli. I ostale delove mesa dobro utrljati solju i ostaviti da prenoći kako bi u sebe lepo povuklo so.
KORAK 2: Odstojalu prasetinu namazati mašću. Zamastiti i pleh pa u njega spustiti meso tako da njegov masniji deo i kožura bude okrenut na gore. Usuti zatim oko 2 dl vode i sve pokriti alu folijom. Pleh ubaciti u rernu zagrejanu na maksimalnu temparaturu i posle 7-8 minuta istu smanjiti na 170- 180 °C i na toj temparaturi, pokriveno folijom peći oko 3 sata. Meso povremeno politi mašću u kom se peče i dodavati po malo vode kada ispari. Dobro je posle 2 sata pečenja meso okrenuti na drugu stranu.
KORAK 3 – krompir: Dok se meso peče krompir oguliti, oprati, prosušiti i iseći po dužini na četvrtine. Zatim ga posoliti i pobiberiti, posuti prahom belog luka, alevom paprikom, vegetom i usitnjenim ruzmarinom. Sve dobro izmešati da se krompir uvalja u začine sa svih strana.
KORAK 4: Posle 3 sata pečenja sa mesa skinuti alu foliju i ponovo ga okrenuti u prvobitni položaj. Zatim ubaciti i rasporediti krompir, pa pleh protresti da se sa svih strana „okupa“ u masnoći. Vratiti sve u rernu i paći još oko 1 sat, na istoj temparaturi bez folije. Posle pola sata kada se lepo zapeče sa donje strane, krompir okrenuti na drugu stranu.
Prasetinu servirati na veći oval, a krompir lepo rasporediti okolo i posuti iseckanim prazilukom, koji će mu dati, ne samo dodatni ukus, već i lep izgled. Salatu odaberite po želji, ali se čini da je vreme za dobar domaći kiseli kupus.
Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pleh i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica puca zbog pregrevanja ali i učiniti da masnoća koja se nalazi ispod kožice izlazi i „podmazuje“ površinu mesa.
Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se orjentaciono 1kg = 1 sat pečenja u poklopljenom sudu. Neko vreme se još planira za pečenje bez poklopca ili folije, kako bi se kožica dodatno zapekla. Ipak, bićete sigurni da je vaša prasetina gotova kada lepo porumeni, počne da se „raspada“ i odvaja od kosti.
Ja prasetinu zalijem sa nekim belim suvim vinom kao što su beli pinot, rajnski rizling ili šardone. Neretko se odlučim i za neki dobar suvi rose. Ljubitelji piva neka vide šta im je činiti.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Pečena ćuretina – neverovatno sočna i meka
Jagnjetina u mleku, bez šmeka koji mrziš
Guska u vinu sa češkim knedlama – po sremski
Pačetina i sos od višanja vrhunski ugođaj
Sutra: Novogodišnja trpeza – salate
Kuva Majstor amater: Mimoza salata – jednostavno i bez mudrolije
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare