Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Savršen recept!

Jagnjetina u mleku je jedan od najukusnijih načina pripreme ovog mesa.

Mleko neutralizuje specifičan šmek jagnjetine, pa je to radost za one koji ga ne podnose.

O autoru:

Ja se tome ni malo ne radujem, ali uživam u mekoći i slasti koje su posledica ne samo blagotvornog uticaja mleka, već i kombinacije kuvanja i potonjeg pečenja, koje ovo meso „voli“.

Sastojci

2 kg jagnjetine od plećke i dela bubrežnjaka

2 kašike soli

4 šargarepe

1 manji koren celera

za marinadu:

4 čena belog luka

½ veze svežeg peršuna.

10-tak zrna bibera

½ kašičice ruzmarina

2 lista lovora

malo maslinovog ulja

*
1 l mleka
*
1 kg roze krompira

Priprema

Korak 1: Izmešati maslinovo ulje, iseckan beli luk, peršun, ruzmarin, biber u zrnu i lovor. Jagnjeće meso iseći na komade približno iste veličine. Usoliti ga, politi marinadom i dobro promešati, da svako parče bude u dodiru sa začinima. Ostaviti ga da tako odstoji sat – dva.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U šerpu staviti očišćenu i na krupnije kolutove, odnosno kocke, isečenu šargarepu i celer. Zatim preko ubacitii izmarinirano meso i preliti ga mlekom da ogrezne. Šerpu staviti na vatru i kad mleko provri smanjiti temparaturu, pa sve kuvati poklopljeno sat vremena, vodeći računa da mleko ne pokipi.

KORAK 2: Krompir oguliti, iseći po dužini na četvrtke i posoliti, pa poređati u zamašćen zemljani sud ili pleh. Preko krompira staviti prokuvanu šargarepu, celer, pa ogozgo jagnjetinu i sve preliti polovinom mleka u kojem se kuvala. Peći 1 sat u rerni na 180° C.

Posle pola sata komade mesa pažljivo okrenuti i nastaviti peći. Kada je meso ispečeno i lepo smekšalo, izvaditi ga na oval za serviranje. Krompir nastaviti peći na najjačoj vatri u gornjem delu rerne, 15-tak minuta, dok ne uhvati lepu boju.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Posluženje

Sve lepo složiti na veći oval i ukrasiti listovima peršuna i poslužiti uz salatu po izboru. Može se zemljani sud izneti direktno na sto, samo što u tom slučaju, nećemo dodatno zapeći krompir.

Savet uz ovaj recept

Ukoliko vam odgovara, odmah na početku odvojite meso od kostiju, a sve ostalo uradite po receptu. Kada god sam tako uradim, nisam pogrešio. Nedostatak je što se otkošćeno meso, u tom slučaju suviše usitni, ali je zato ukus savršen.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Mini – patlidžan pica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar