Ako ovo proleće želite da začinite nekim novim, svežim, slatkim ukusom, mus od mente mogao bi da bude dobar izbor. Lagan je i neobičan, a pravi se prilično jednostavno.
5 žumanaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
4 kašike seckane sveže mente
50 ml likera od mente
50 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
2 kašike limunovog soka
800 ml slatke pavlake
3 šlagfiksa
6 listića želatina
listići sveže mente (za dekoraciju)
Žumanca penasto umutiti sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i zajedno kuvati na pari oko pet minuta.
Nakon toga žumancima dodati secekanu mentu, liker, sok od pomorandže i sok od limuna. Kremu i dalje kuvati na pari da se malo zgusne.
Slatku pavlaku pomešati sa šlagfiksom i izmiksati.
Listiće želatina preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji oko 10 minuta.
Želatin dobro ocediti od vode, staviti u manju posudu i otopiti na pari. Otopljen želatin dodati kuvanoj kremi sa žumancima, lagano izmešati i malo ohladiti.
Kuvan krem kašikom postupno i laganim mešanjem dodati pripremljenoj slatkoj pavlaci.
Pripremljeni mus staviti u čaše ili posudice, ohladiti, pa posuti listićima sveže mente.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: