Mramorni kolač omiljena je poslastica u bilo koje doba godine, pravi se prilično jednostavno, a postoji dovoljno varijacija da nađete recept koji je baš po vašem ukusu. Uživajte u ovom kreativnom slatkišu.
Marble cake ili mramorni kolač je kolač sa prugastim ili mrljastim izgledom (poput mermera) koji se postiže veoma laganim mešanjem svetlog i tamnog testa.
Može biti mešavina vanile i čokoladne torte, u kom slučaju je uglavnom vanila, sa tragovima čokolade.
Druge mogućnosti su ukusi jagode ili nekog drugog drugog voća, ili (posebno u mramornim kolačima od kafe) cimet ili drugi začini.
Evo osnovnog recepta za mramorni kolač, a predstavićemo vam i različite varijacije, možete ga praviti u pravouganom plehu, ali i u plehu za kuglof.
Sastojci:
5 jaja
14 kašika šećera
14 kašika brašna
14 kašika mleka
12 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 kašike kakao praha
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom, postepeno dodavati ulje i mleko brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti čvrst sneg od 5 belanaca pa spojiti sa prethodnom smesom.
Pola smese sipati u podmazan pleh a u drugu polovinu dodati 2 kašike kakao praha pa promešati. Sipati preko prvog dela i viljuskom rasporediti tamni deo preko cele smese.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200 C 25 minuta. Gotov kolač ohladiti posuti prah šećerom i seći na kocke.
Ako želite da kolač obogatite orasima, u osnovni recept dodajte 100 grama samlevenih oraha koji ćete ubaciti u smesu između svetlog i tamnog dela.
Za verziju mramornog kolača koja “puca” od čokolade, pratite sledeći recept.
Sastojci:
300 g maslaca
250 g šećera
1 vanilin šećer
1 bočica arome ruma
malo soli
5 jaja
375 g brašna
4 ravne kašičice praška za pecivo
3 pune kašike mleka
i još:
50 g čokolade u prahu
3 kašičice kakaa
20 g šećera
3 kašike mleka
i još:
100 g punomasne čokolade za kuvanje
Priprema:
Kremasto umutiti maslac. Dodati šećer, vanilin šećer, aromu i so. Mešajući najjačom brzinom dodavati jedno po jedno jaje. Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mutiti srednjom brzinom i po potrebi dodati mleko. Pola testa staviti u podmazani duguljasti pleh vel. 30×11 cm. U ostatak dodati čokoladu, kakao, šećer i mleko. Izmešati i staviti preko belog testa. Testa pažljivo izmešati tako da dobijete mramornu šaru.
Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 60 min. Nakon 15 min pečenja, površinu kolača pažljivo zarezati oštrim nožem po dužiti, da bi ujednačeno pukao.
Nakon pečenja kolač ohladiti i preliti otopljenom glazurom ili čokoladom.
Mramorni kolač može biti I voćni. Predlažemo varijante s višnjama, bananom ili jabukom.
Sastojci:
3 jajeta
170 g šećera
1 vanil šećer
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
125 ml ulja
125 ml mleka
2 kašike kakaoa
oko 250 g višanja bez koštica
Priprema:
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilom pa kada se šećer rastopi dodajte ulje i mleko, mutite još minut-dva pa lagano umešajte brašno pomešano sa pr. za pecivo. Kada sve sjedinite smesu podelite na dva dela pa u jedan dodajte kakao i izmešajte mikserom. U uljem podmazan i brašnom posut pleh sipajte na sredinu jednu kašiku svetle smese a preko svetle smese jednu kašiku tamne smese. Nastavite tako dok ne utrošite obe smese. Videćete kako budete sipali naizmenično kašiku po kašiku, smesa će se razlivati sama po plehu i dobićete ove šare.
Sada preko poređajte očišćene višnje pa stavite u rernu zagrejanu na 180-200 st. i pecite oko 30 minuta (zavisno od rerne). Pečen kolač izvadite iz rerne i po želji ga pospite prah šećerom.
Secite na željene kocke i poslužite.
Sastojci:
115 g putera
50 g šećera
2 jaja
2 veće prezrele banane
1 kašičica arome vanile
80 ml mleka
180 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
70 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Omekšali puter sobne temperature penasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, viljuškom izgnječene banane i aromu vanile i sve izmiksajte u glatku smesu.
Potom dodajte mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve još jednom izmešajte da se lepo sjedini.
Ovu smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i izmiksajte. Čokoladu otopite na pari.
Uzmite manji pleh, obložite ga pek papirom i naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu. Na kraju čačkalicom ili vrhom noža još malo prošarajte po želji, za mramorni efekat.
Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30-35 min. Proverite čačkalicom, ubodite ako je suva, gotov je.
Kolač izvadite iz pleha i ostavite da se malo prohladi, a već mlakog ga možete seći i poslužiti.
Sastojci:
6 jaja
18 kašika šećera
18 kašika mleka
18 kašika ulja
20 kašika brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao praha
5 velikih kiselih jabuka
mleveni šećer za posipanje
Priprema:
Ogulite i izrendajte jabuke te ih pospite cimetom, neka odstoje dok pripremate testo.
Od navedenih sastojaka napraviti smesu, prepoloviti je i u jedan deo dodati kakao. Rernu ugrejte na 200 C, testo sipajte u veću i dublju tepsiju, neizmenično dodajući malo tamnog, malo svetlog testa.
Po površini ravnomerno rasporediti izrendane jabuke, malo ih utisnuti rukom u testo te sve zajedno peći oko 25-30 min. Kolač je pečen kad se rubovi odvoje od pleha.
Hladno posuti šećerom u prahu.