foto: Digifoodstock / Profimedia

Mramorni kolač omiljena je poslastica u bilo koje doba godine, pravi se prilično jednostavno, a postoji dovoljno varijacija da nađete recept koji je baš po vašem ukusu. Uživajte u ovom kreativnom slatkišu.

Šta je mramorni kolač?

Marble cake ili mramorni kolač je kolač sa prugastim ili mrljastim izgledom (poput mermera) koji se postiže veoma laganim mešanjem svetlog i tamnog testa.

Može biti mešavina vanile i čokoladne torte, u kom slučaju je uglavnom vanila, sa tragovima čokolade.

Druge mogućnosti su ukusi jagode ili nekog drugog drugog voća, ili (posebno u mramornim kolačima od kafe) cimet ili drugi začini.

Osnovni recept za mramorni kolač

Evo osnovnog recepta za mramorni kolač, a predstavićemo vam i različite varijacije, možete ga praviti u pravouganom plehu, ali i u plehu za kuglof.

Sastojci:

5 jaja

14 kašika šećera

14 kašika brašna

14 kašika mleka

12 kašika ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

2 kašike kakao praha

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom, postepeno dodavati ulje i mleko brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti čvrst sneg od 5 belanaca pa spojiti sa prethodnom smesom.

Pola smese sipati u podmazan pleh a u drugu polovinu dodati 2 kašike kakao praha pa promešati. Sipati preko prvog dela i viljuskom rasporediti tamni deo preko cele smese.

Peći u zagrejanoj pećnici na 200 C 25 minuta. Gotov kolač ohladiti posuti prah šećerom i seći na kocke.

Mramorni kolač sa orasima

Ako želite da kolač obogatite orasima, u osnovni recept dodajte 100 grama samlevenih oraha koji ćete ubaciti u smesu između svetlog i tamnog dela.

foto: Digifoodstock / Profimedia

Mramorni kolač sa čokoladom

Za verziju mramornog kolača koja “puca” od čokolade, pratite sledeći recept.

Sastojci:

300 g maslaca

250 g šećera

1 vanilin šećer

1 bočica arome ruma

malo soli

5 jaja

375 g brašna

4 ravne kašičice praška za pecivo

3 pune kašike mleka

i još:

50 g čokolade u prahu

3 kašičice kakaa

20 g šećera

3 kašike mleka

i još:

100 g punomasne čokolade za kuvanje

Priprema:

Kremasto umutiti maslac. Dodati šećer, vanilin šećer, aromu i so. Mešajući najjačom brzinom dodavati jedno po jedno jaje. Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mutiti srednjom brzinom i po potrebi dodati mleko. Pola testa staviti u podmazani duguljasti pleh vel. 30×11 cm. U ostatak dodati čokoladu, kakao, šećer i mleko. Izmešati i staviti preko belog testa. Testa pažljivo izmešati tako da dobijete mramornu šaru.

Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 60 min. Nakon 15 min pečenja, površinu kolača pažljivo zarezati oštrim nožem po dužiti, da bi ujednačeno pukao.

Nakon pečenja kolač ohladiti i preliti otopljenom glazurom ili čokoladom.

Mramorni kolač sa voćem

Mramorni kolač može biti I voćni. Predlažemo varijante s višnjama, bananom ili jabukom.

Recept za mramorni kolač sa višnjama

Sastojci:

3 jajeta

170 g šećera

1 vanil šećer

250 g brašna

1 kesica praška za pecivo

125 ml ulja

125 ml mleka

2 kašike kakaoa

oko 250 g višanja bez koštica

Priprema:

Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilom pa kada se šećer rastopi dodajte ulje i mleko, mutite još minut-dva pa lagano umešajte brašno pomešano sa pr. za pecivo. Kada sve sjedinite smesu podelite na dva dela pa u jedan dodajte kakao i izmešajte mikserom. U uljem podmazan i brašnom posut pleh sipajte na sredinu jednu kašiku svetle smese a preko svetle smese jednu kašiku tamne smese. Nastavite tako dok ne utrošite obe smese. Videćete kako budete sipali naizmenično kašiku po kašiku, smesa će se razlivati sama po plehu i dobićete ove šare.

Sada preko poređajte očišćene višnje pa stavite u rernu zagrejanu na 180-200 st. i pecite oko 30 minuta (zavisno od rerne). Pečen kolač izvadite iz rerne i po želji ga pospite prah šećerom.

Secite na željene kocke i poslužite.

Mramorni kolač sa bananom

Sastojci:

115 g putera

50 g šećera

2 jaja

2 veće prezrele banane

1 kašičica arome vanile

80 ml mleka

180 g oštrog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

70 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Omekšali puter sobne temperature penasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, viljuškom izgnječene banane i aromu vanile i sve izmiksajte u glatku smesu.

Potom dodajte mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve još jednom izmešajte da se lepo sjedini.
Ovu smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i izmiksajte. Čokoladu otopite na pari.

Pročitajte još:

Uzmite manji pleh, obložite ga pek papirom i naizmenično sipajte svetlu i tamnu smesu. Na kraju čačkalicom ili vrhom noža još malo prošarajte po želji, za mramorni efekat.

Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30-35 min. Proverite čačkalicom, ubodite ako je suva, gotov je.

Kolač izvadite iz pleha i ostavite da se malo prohladi, a već mlakog ga možete seći i poslužiti.

Mramorni kolač sa jabukama

Sastojci:

6 jaja

18 kašika šećera

18 kašika mleka

18 kašika ulja

20 kašika brašna

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

2 kašike kakao praha

5 velikih kiselih jabuka

mleveni šećer za posipanje

Priprema:

Ogulite i izrendajte jabuke te ih pospite cimetom, neka odstoje dok pripremate testo.

Od navedenih sastojaka napraviti smesu, prepoloviti je i u jedan deo dodati kakao. Rernu ugrejte na 200 C, testo sipajte u veću i dublju tepsiju, neizmenično dodajući malo tamnog, malo svetlog testa.

Po površini ravnomerno rasporediti izrendane jabuke, malo ih utisnuti rukom u testo te sve zajedno peći oko 25-30 min. Kolač je pečen kad se rubovi odvoje od pleha.

Hladno posuti šećerom u prahu.

foto:Afis / Digifoodstock / Profimedia

Brzi mramorni kolač sa jogurtom (recept na čaše)

Ako nemate baš puno vremena, brzi mramorni kolač s jogurtom mogao bi da bude najbolji izbor.

Sastojci:

1 čaša jogurta

1 čaša šećera

2 čaše brašna

3/4 čaše ulja

2 jaja

1 prašak za pecivo

3 kašike kakaa

3 kašike kafe

masnoća i brašno za kalup ili pek papir

Priprema:

Uključiti pećnicu na 175-180 stepeni. Kalup namastiti i pobrašniti ili staviti masni papir za pečenje.

Izmiksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmenično brašno sa praškom za pecivo i jogort.

Podeliti testo na dva dela, pa u jednu polovinu testa umešati kakao i kafu. U kalup ulivati u isto vreme tamno i svetlo testo praveći šare kao na mermeru.

Peći 30 min na 175-180 st.C u manjem kalupu.

Pečen kolač razrezati I posuti šećerom u prahu.

Bakin mramorni kolač

Svakako, mnogi će želeti da ovaj slatkiš pripreme baš kao što ga je baka spremala.

Sastojci:

4 jaja

22o gr brašna

150 gr maslaca

200 gr kisele pavlake

20 gr kakaa ( 2 supene kašike)

korica limuna

malo ruma

malo soli

150 gr šećera

1 prašak za pecivo (12 g.)

2 vanilin šećera

Priprema

Umutite zajedno sve sastojke i postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Kada ste dobili homogenu smesu podelite je na dva dela i u jedan deo umutite kakao. Uzmite silikonski pleh za kuglof i ređajte postepeno prvo red svetlog testa, a zatim red tamnog testa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Mokri mramorni kolač

Za one kojima je standardni mramorni kolač “previše suv” – tu je takozvani mokri mramorni kolač.

Sastojci:

3 jajeta

14 kašika brašna

14 kašika mleka

14 kašika šećera

14 kašika ulja

3 kašike kakaoa

Za preliv:

1 vanilin šećer

5 kašika šećera

250 ml mleka

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje i mleko. Na kraju umešati i sve lepo sjediniti pa dodati brašno. Smesu podeliti na dva dela, a u jedan deo umešati kakao.

U pleh obložen pek papirom uliti svetlu smesu, a potom preko nje išarati tamnom smesom. Peći u zagrejenoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Za to vreme mleko ostaviti da provri sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom, pa preliti gotov kolač.

foto: Eva Ziakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Zebra kolač – poput mramornog, ali u specijalnom izdanju

Tako da vam u nastavku nudimo bonus recept baš za zebra kolač – a na vama ostaje da proverite zašto je ova poslastica toliko popularna širom sveta.

Sastojci:

4 jajeta

1,5 šolja šećera

1 šolja ulja

1 šolja mleka

2 šolje mekog brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanil šećera

2 kašike kakaoa

1 kašika brašna

3 kašike mlake vode

2 kašike brašna

Priprema:

Za ovaj kolač se koristi kao mera šolja od 2 dl.

Mutiti jaja sa šećerom dok ne pobele, dodati redom: mleko, ulje, vanil šećer i dobro umutiti. Na kraju umešati i brašno prosejano s praškom za pecivo. Masu podeliti na dva ista dela pa u jedan dadati kakao pomešan sa kašikom brasna i vrućom vodom, a u drugi samo one dve kašike brašna.

U okrugli pleh 26 cm (podmazan i posut brašnom) sipati najpre 3 supene kašike tamnog testa, u centar toga sipati 3 kašike svetlog testa i tako dok se ne potroši sve. Peći na 180C oko 40 minuta.

Ohlađeni kolač se može posuti prah šećerom po želji.

***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar