Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Od vajkada je običaj u Srbiju, da se gosti dočekuju sa hlebom i solju ili prvo posluže slatkom i vodom. A, kojim drugim slatkom nego li našim. Od šljive - požegače ili čačanke. Domaćica iznese slatko i vodu, da se gosti okrepe, pa onda sve "po redu". A bez gostiju, kada smo sami i porodičnom krugu - zna se! Ništa lepše uz jutarnju kaficu, nego domaće slatko od šljiva.

O AUTORU:

Sastojci:

2 kg šljiva (požegača ili čačanka rodna)

2 kg šećera

2 limuntusa

400 g gašenog kreča

*

grančica rozetle

4 kesice vanila šećera

2 limuna

Majstor amater, recept dana
Foto: Vladislav Mitić

Priprema:

KORAK 1 – priprema krečne vodice: Gašeni kreč razmutiti u 2 litra vode, pa ga ostaviti da odstoji bar 3 – 4 sata, dok se kreč slegne, a bistra voda odvoji. Kreč u vodi se može ostaviti da odstoji i noć uoči spremanja slatka.

KORAK 2: Lepo uzrele, ali ne premekane šljive oprati i oljuštiti im kožicu. Zatim ih, sa još neizvađenom košticom, spustiti u rastvor od 2 limuntusa i 4 l vode. Kada odstoje sat vremena, izvaditi ih i ovog rastvora i potopiti u bistru kreču vodicu oko pola sata. Šljive, zatim prebaciti u cediljku i ispirati pod jakim mlazom hladne vode, sve dok ne krene čista voda sa njih. Sada izvaditi koštice tako što šljivu treba obuhvatiti prstima i pogurati košticu drvenim štapićem debljine olovke.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 3: U šerpi ukuvati šećer sa 3-4 dl. vode, pa kada nastane gust sirup dodati šljive. U ovoj fazi mogu se u poneku ili u sve šljive ubaciti komadići oraha ili badema. Prthodno ih treba oljuštiti, tako što će se na kratko popariti ključalom vodom. Kuvati zajedno oko pola sata na srednjoj vatri, dok se sirup ne zgusne i iz njega počnu izbijati gusti beli mehurovi. Slatko ne mešati, već samo povremeno protresti šerpu, a ako zapeni, kašikom sklanjati penu. Pred kraj dodati i vanilin šećer, i limun isečen na kolutove. Pre nego se šerpa skloni sa vatre, dobro je izvaditi malo sirupa, ohladiti i proveriti gustinu. Kada je slatko kuvano kašikom pokupiti penu koja se uhvatila po površini.

KORAK 4: Šerpu sa gotovim slatkom prekriti vlažnom krpom i ostavi da se potpuno ohladi (može i da prenoći). Sutradan ga sipati u tople staklene tegle sa par grančica rozetle. Zatvoriti ih sa sterilisanim poklopcima.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Saveti uz ovaj recept:

Čim izvadite koštice (kraj koraka 2) šljive odmah, bez odlaganja ubacite u pripremljen špinovan šećer da od stajanja ne potamne na vazduhu.

Ukoliko Vam je komplikovano, krečnu vodicu zamenite sa sodom bikarbonom. Kada oljuštite šljive, umesto u rastvore limuntusa i krečne vodice stavljate ih samo u rastvor sode bikarbone (30 g sode bikarbone rastvoriti u 2 L vode). Sve ostalo je isto.

Prijatno, želi vam Majstor Amater!

Sutra:
Majstor amater: Kiseli krastavci: na isti način 100 godina!