Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Pastrmka spremljena "na mlinarski način" je naprosto fantastična. I u danima posta. I lepo se slaže sa sa belim vinom. Bez mnogo razmišljanja, moj izbor je malvazija. Pri tom ću, verovatno počiniti jedan greh. Zbog posta? Ma, neee! Subotom i nedeljom je i u postu dopuštena čaša vina. Greh je ovozemaljski-svetovni. Poglavica, ovdašnji Veliki brat i još veći enolog, rekao je malvaziji NE! Šta činiti? Ipak ću rizikovati! A, vi?

Bistre vode oko zlatiborskog sela Gostilje, na nadmorskoj visini od 1.000 metara su prebogate najkvalitetnijom pastrmkom.

O autoru:

Nekada je bilo i puno vodenica, gde je kod vrednih mlinara nastao recept za pripremu pastrmke „na mlinarski način“.

Ovako spremljena pastrmka, naprosto je fantastična. Ali! Šta ali? Ja danas imam goste koji su u postu. Ipak postoji rešenje. Puter iz recepta zameniću margarinom koji je zbog svog biljnog porekla i u danima ovog uskršnjeg posta dopušten.

Sastojci

4 pastrmke porcijašice (po 300 gr.)

so, biber

ulje

brašno

200 gr putera (ako postite ide margarin)

100 gr seckanog badema

1 veza iseckanog peršuna

1 dl suvog belog vina

2 limuna

1 kg krompira manje veličine

1 veze krupnije iseckane mirođije

Priprema

KORAK 1: Krompir oguliti i skuvati u posoljenoj vodi.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Nakapati limunov sok na pastrmke, dobro ih posoliti, pobiberiti po ukusu i uvaljati i u brašno.

U tiganju zagrejati 150 grama putera i 4 kašike ulja da budu vreli. Pržiti pastrmke na jakoj vatri ne više od 3-4 minuta sa svake strane, pa izvaditi ribe.

KORAK 3: U masnoći tiganja u kome su zgotovljene pastrmke propržiti badem, pa dodati peršun, so, biber i belo vino. Skloniti sa vatre i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije lep mlinarski sos kojim se preliju pastrmke.

KORAK 4: U drugom tiganju, na 50 grama putera i 2 kašike ulja propržiti mirođiju, dodati skuvan krompir , biber, i malo limunovog soka. Krompir blago pomerati i okrenuti dok ne upije mirise.

Servirati ga kao prilog sa pastrmkom.

Vinska preporuka

Ova lagana pastrmka se veoma lepo slaže sa belom malvazijom ili belim burgundcem. Bez mnogo razmišljanja, moj izbor je malvazija. Ali koja? Kako postoji više od 50 sorti, odnosno varijeteta koji nose ime malvazije, biram kao najbolju-Istarsku. Pravo, mirno i osvežavjuće suvo vino. Pri tome ću, verovatno počiniti jedan greh. Zbog posta? Ma, neee! Subotom i nedeljom je i u postu dopušteno popiti čašu vina. Dabome kvalitetnog kao što je malvazija. Greh je ovozemaljski-svetovni. Poglavica, ovdašnji Veliki brat i još veći enolog, rekao je malvaziji NE! Na koju je, od ovih 50-tak sorti malvazije mislio da je „đubre“, pouzdano se ne zna. Na ovu moju možda nije. Ili jeste? Ipak, rizikovaću! A, vi?

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar