Majstor amater: Kuvano žito – zašto samo kao slavsko koljivo?

Gastro 30. nov. 202112:04
Podeli:
Foto: Shutterstock

Iako je vrlo zdrava i veoma ukusna, kuvanu pšenicu spremamo dosta retko. Tek o slavama, kada se pravi obavezno i namenski - kao slavsko koljivo. Posle osveštenja služi se gostima i ukućanima, kao zemaljski dar i blagoslov koji im upućuje svetac zaštinik. I obično se još nešto desi. Taj predivni i blagotvorni ukus finog kremkastog žita, nas uvek i iznova sugestivno podseti i obaveže da ga spremimo češće. I mimo slava. To sebi i obećamo. A posle? Posle običnom po starom. Od slave do slave!

O AUTORU:

Sastojci

500 g pšenice belije za kuvanje

400 g mlevenih oraha

300 g šećera u prahu

2 kesice vanila šećera

sasvim malo muskatnog oraščića (polovina 1 ploda)

za dekoraciju:

čokolada u prahu ili kakao

polovine jezgra oraha

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Pšenicu prebrati od eventualnih kamenčića i kukolja, preliti sa dosta vode i ostaviti da prenoći. Sutradan prosuti vodu, pšenicu dobro isprati i naliti novu. Kuvati na tihoj vatri dovoljno dugo dok pšenica ne omekša, a zrna napuknu. Ponovo je ocediti i ostaviti da se malo prohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvati.

KORAK 2: Još mlaku skuvanu pšenicu samleti nešto krupnije u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Zatim dodati mlevene orahe, šećer u prahu, vanilu i muskatni oraščić. U žito sipati malo vode u kojoj se kuvalo, tek toliko da se smesa lakše sjedini, pa sve dobro rukom izmešati i izgnječiti.

PREPORUČUJEMO:

Posluženje

Žito servirati u lepe staklene činije i posuti mlevenim orasima. Ako je namenjeno za slavsko koljivo u sredini činije pomoću čokolade (kakaoa) u prahu, ili sa polovinama jezgra oraha reljefno oblikovati krst.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Kuvanu pšenicu ocedite još dok je topla, ali je ni slučajno ne ispirajte, jer će te tako odstraniti njen
dragocen skrob , veoma važen za ukus i teksturu žita.

Ne meljite žito mnogo sitno već nešto krupnije, jer će tako još bubriti i sačuvati sočnost.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva Majstor amater: Šta kuvaju komšije? Ohridski čomlek, bez reči

Komentari

Vaš komentar