Majstor amater: Pihtije i neverne tome – ma nek im je prosto

Gastro 27. nov. 202112:03
Podeli:
Pihtije Foto:Vladislav Mitić

Moji prijatelji se prema pihtijama odnose slično kao i prema škembićima ili drugim jelima od iznutrica. Ili su obožavaoci - „pihtijofanatici“, ili neverne tome koje ih ne bi „ni za živu glavu“. U toj rovovskoj podeljenosti počinju i ovogodišnji svinjokolji, po sremački „zabijačke“. Već na astalu vidim pihtije, piktije, pitije, hladetinu, pače, aspik, sulz, drhtalicu, smrznutu supu, suvu supu - kao zimsko pikantno predjelo ili kao meze, šta znam. Dakako uz dobru domaću rakijicu, sir i crni luk, ili uz ko dukat žut, rskav kiseli kupus. Ako se u pripremi primene fensi trikovi iz saveta za ovaj recept, možda i neverne tome promene mišljenje. Ne upali li ni to - nek im je prosto!

Sastojci

2 svinjske nogice

pola svinjske glave

svinski rep, uši

nekoliko svinjskih kožura, odvojenih od masnoće

1 manja dimljena kolenica ili butkica

10-ak zrna bibera

2-3 lista lovora

O autoru

1 veza zeleni

so

*

1-2 glavice belog luka (sitno iseckan ili izgnječen)

mleveni biber

tucana crvena paprika

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Meso dobro očistiti, oprati i spustiti u veći lonac. Naliti vodom da bude nekih 10 cm iznad mesa. Pustiti da provri, pa odstraniti penu koja se skuplja po vrhu. Kada pena prestane da izbija dodati vezu zeleni, nekoliko čenova belog luka, bibera u zrnu, par listova lorbera i malo soli, pa ostaviti da krčka 4-5 sati na najtišoj vatri. Kuvanje je završeno kada se meso počne odvajati od kostiju, a voda uvri do polovine i postane lepljiva.

KORAK 2: Lonac skinuti sa vatre i ostaviti na hladno da se sadržina malo slegne, a masnoća stegne na površini. Mast odstraniti, lonac vratiti na vatru i malo podgrejati. Sadržaj zatim procediti kroz gustu gazu i đevđir, odvojiti pihtijastu tekućinu od mesa, kostiju i povrća. Dodatno, rukama pažljivo očistiti i odvojiti kosti i povrće, a meso sitno iseckati.

KORAK 3: U posude za serviranje naseckati i ravnomerno rasporediti beli luk, preko rasporediti meso, pa naliti proceđenom čorbom. Odozgo sada već gotove pihtije malo pobiberiti i ostaviti da se ohlade i stegnu.

Posluženje

Pre služenja pihtije posuti tucanom ljutom ili slatkom paprikom i izrezati ih na komade željene veličine. Poslužiti ih sa domaćim belim sirom i sa nešto krupnije isečenim crnim (plavim) lukom.

Savet uz ovaj recept

Ukoliko volite bistre i providne pihtije, osim što će te ih ocediti kroz cediljku obloženu gustom gazom, dodatno dodajte sneg od belanaca, koji će se nakon ključanja zgrušati i posle proceđivanja osigurati bistrinu.

Pihtije Foto:Vladislav Mitić

Za posebne prilike, pihtije spakujte u neku zanimljivu i atraktivnu modlu. Možete je ukrasiti ako u kalup pre mesa, stavite neki kolut tvrdo kuvanih jaja, šargarepe, kiselih krastavčića, listove peršuna ili celera. Držim da tako – fensi pačetu (pihtijama) neće odoleti ni neverne tome. Ne upali li ni to – nek im je prosto!

Pihtije Foto:Vladislav Mitić

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar