Roštilj Majstora amatera: Da se zna – brizle nisu testisi!

Gastro 29. nov. 202111:51
Podeli:
Foto: Shutterstock

Šta su zapravo brizle? Da li su to beli bubrezi iliti testisi teleta ili jagnjeta? Tako se kod nas, kod mnogih uvrežilo mišljenje. Pogrešno ! Zapravo, to su timusne tj. grude žlezde, koje se nalaze u blizini srca nekih domaćih životinja. Najcenjenije su teleće i jagnjeće.

Za brizle je specifično to što su one mekanije, veće i ukusnije kod mlade teladi i mlade jagnjadi. A kako ona rastu, tako se brizle u njima smanjuju, polako pretvaraju u loj i postaju nejestive. Latinsko imee za ove žlezde je timus (thymus), a njihov kulinarski naziv brizle (od nemačke reči briesel). Kod Engleza se pomalo zbunjujuće zovu sweetbreads (i spojeno, jer je u suprotnom to je naziv za slatki hleb). U svetskoj gastronomiji, to je izuzetno cenjen gurmanski specijalitet i mnogi ga smatraju najukusnijom iznutricom.

O autoru:

Brizle su kod nas deficitarne i retko su na meniju nekog restorana. Gotovo ih je nemoguće regularno naći u marketima i mesarama. Samo one snalažljive i uporne, sačekaće „štekovane“ ispod tezge, van pogleda komšija, a zahvljujući tajnim vezama sa mesarom. U svakom slučaju, trud uložen u nabavku ovog kulinarskog rariteta će se višestruko isplatiti. Samo da zacvrči na roštilju.

Sastojci

500 g telećih ili jagnjećih brizli

so po ukusu

malo svežeg peršuna – sitno iseckanog

biber – po ukusu

5 kašika ulja – maslinovog ili običnog

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Brizle ostaviti 1 sat u blagom slankastom rastvoru vode i sirćeta. Posle toga ih ocediti, ubaciti u ključalu vodu i blanširati 6-7 minuta. Izvaditi ih i odmah potopiti u hladnu vodu, ocediti i dobro prosušiti kuhinjskom krpom.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Oštrim nožem ili makazama odvojiti belu opnu, pa brizle iseći na tanke kaiševe ili po želji, ostaviti cele – kao šniclu. Malo ih nauljiti, posoliti i posuti vegetom. Peći na ćumur ili električnom roštilju ili u gril – tiganju na nešto jačoj vatri.

Posluženje

Servirati na oval i dodatno pouljiti i po želji pobiberiti i posuti sitno seckanim belim lukom i peršunom. Poslužiti dok su tople.

Savet uz ovaj recept

– Umesto grilovanja, brizle možete uvaljati u brašno, jaja i prezle, pa pohovati na ulju sve dok lepo ne porumene.

– Brizle su idealno pripremlene za grilovanje ako ih blanširane i očišćene od žilica, opteretite nekim težim predmetom i ostavite da prenoće u frižideru.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Kuvano žito – zašto samo kao slavsko koljivo?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar