Iako je vrlo zdrava i veoma ukusna, kuvanu pšenicu spremamo dosta retko. Tek o slavama, kada se pravi obavezno i namenski - kao slavsko koljivo. Posle osveštenja služi se gostima i ukućanima, kao zemaljski dar i blagoslov koji im upućuje svetac zaštinik. I obično se još nešto desi. Taj predivni i blagotvorni ukus finog kremkastog žita, nas uvek i iznova sugestivno podseti i obaveže da ga spremimo češće. I mimo slava. To sebi i obećamo. A posle? Posle običnom po starom. Od slave do slave!
500 g pšenice belije za kuvanje
400 g mlevenih oraha
300 g šećera u prahu
2 kesice vanila šećera
sasvim malo muskatnog oraščića (polovina 1 ploda)
za dekoraciju:
čokolada u prahu ili kakao
polovine jezgra oraha
KORAK 1: Pšenicu prebrati od eventualnih kamenčića i kukolja, preliti sa dosta vode i ostaviti da prenoći. Sutradan prosuti vodu, pšenicu dobro isprati i naliti novu. Kuvati na tihoj vatri dovoljno dugo dok pšenica ne omekša, a zrna napuknu. Ponovo je ocediti i ostaviti da se malo prohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvati.
KORAK 2: Još mlaku skuvanu pšenicu samleti nešto krupnije u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Zatim dodati mlevene orahe, šećer u prahu, vanilu i muskatni oraščić. U žito sipati malo vode u kojoj se kuvalo, tek toliko da se smesa lakše sjedini, pa sve dobro rukom izmešati i izgnječiti.
Žito servirati u lepe staklene činije i posuti mlevenim orasima. Ako je namenjeno za slavsko koljivo u sredini činije pomoću čokolade (kakaoa) u prahu, ili sa polovinama jezgra oraha reljefno oblikovati krst.
Kuvanu pšenicu ocedite još dok je topla, ali je ni slučajno ne ispirajte, jer će te tako odstraniti njen
dragocen skrob , veoma važen za ukus i teksturu žita.
Ne meljite žito mnogo sitno već nešto krupnije, jer će tako još bubriti i sačuvati sočnost.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Šta kuvaju komšije? Ohridski čomlek, bez reči
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare