Spanać, Popajeva radost, donosi zdravlje i zadovoljstvo kako deci, tako i odraslima. U ovom receptu uloge su promenjene.
Spanać je glavno jelo, a prilozi su jaje ili sočna šnicla od svinjskog vrata. Sa ili bez priloga, ovo je moje omiljeno jelo.
Sprema se rekordno brzo, zdravo je i jeftino – naročito bez šnicle.
Time su ispunjeni uslovi da i kod vas dobije status koji zaslužuje.
1 kg svežeg spanaća
40 g putera ili margarina (može i ulje)
2 kašike brašna
3 čena belog luka (sitno iseckanog)
½ l mleka
so i biber po ukusu
KORAK 1: Spanać oprati, odstraniti mu tvrde središnje delove, pa potopiti u ključalu vodu na 4 – 5 minuta. Ocediti ga i proohladiti i iseckati na rezance.
2. U dubljem tiganju na otopljenom puteru, propržiti brašno, tek da dobije žućkastu boju. Dodati na kraju beli luk i posle minut – dva, čim zamiriše ubaciti usitnjeni spanać i zaliti polovinom mleka. Čim počne da se zgušnjava dodati preostalo mleko. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati još 10 – tak minuta uz povremeno mešanje, na srednjoj vatri sve dok se spanć ne ukuva do željene gustine.
3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krompir.
Spanać poslužiti solo, ili sa jajetom na oko koje uz njega savršeno ide. Ugođaj će biti kompletan kada kao „prilog“ dodate odkošćenu šniclu svinskog vrata – spremljenu u gril tiganju, sočnu i nikako suviše pečenu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Njeguški stek – eksplozija zadovoljstva!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: