S prvim danima leta zvanično je otvorena sezona lubenica. Iako je nazivamo voćem, lubenica je zapravo povrće, poput bundeve i tikve. Rado je viđena namirnica u toplim letnjim danima. Nema razloga da brinete ako ste na dijeti jer 100 grama lubenice sadrži svega 30 kalorija, a bogata je vitaminima A i C, magnezijumom i kalijumom.
Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju treba da odaberu jer ne žele da kupe onu koja nije zrela i slatka.
U prilogu televizije „Prva“ prodavačica sa Kalenić pijace, koja godinama prodaje domaće dinje i lubinice, otkriva kako da se odaberu one koje su najukusnije.
„Ranije su se udarale lubenice, a sada se samo iseče (peteljka) i ako je tu lubenica bela i krene da curi, lubenica je potpuno zrela. Većina traži da lubenica bude slatka, dakle okrenete i tražite da bude ženka. Ako ima širok cvet, to je ženka, ako je samo jedna tačkica, to je mužjak“, rekla je prodavačica za „Prvu“.
Pored saveta prodavačice postoje brojni trikovi kako da otkrijete da li će lubenica biti zrela i ukusna.
Većina lubenica na sebi ima svetliju tačku, koja označava mesto na kojem je ležala u povrtnjaku ili na polju. Ako je ta tačka žute boje, ili malo vuče na narandžastu, to je znak da je lubenica zrela i slatka, a ako je tačka bela ukus će biti manje intezivan i „vodenkast“.
Iako izgledaju privlačno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele, a samim time ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna da se ubere.
Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu kako boja pruga takođe govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svetle žućkaste, to je dobar znak, lubenica je zrela i ukusna.
Ako lubenica na sebi ima mrlje nema razloga za brigu. I to je dobar znak da je zaista zrela i ukusna. Mrlje su zapravo otisak od osušenog lišća i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrevao.
Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela. Što je lubenica teža, to znači da sadrži više vode i slatkoće.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare