Foto: Nova.rs

Picerija Al Civicosei nosi preporuku portala "50 Top Pizza", pa kad smo se zadesili u Trstu uopšte nije bilo dileme gde ćemo na ručak.

Ako ste bili u Italiji, znate da imaju picerije na svakom ćošku svake ulice svakog grada ili malog mesta, pa možemo samo da zamislimo koliko je teško upasti u top 50 najboljih. Al Civicosei u Trstu, doduše, nije među njima, nije ni u top 100, ali joj je prestižni sajt dodelio oznaku „Pizzerie Eccellenti 2023“, rezervisanu za oko 350 italijanskih picerija koje se smatraju odličnim i preporučenim.

Nije bilo teško naći ovu piceriju, mada na prvi pogled deluje kao bilo koji od kafića po uličicama Trsta. Dosta skromno deluje, s tek nekoliko malih stolova u bašti.

Foto: Nova.rs

„Nalazimo se u istorijskom centru, odmah izvan pešačke zone centra, zbog ovog mesta sa modernim karakteristikama i lepom terasom za letnji period. Testo se pravi s običnim i integralnim brašnom: pečeno u peći na drva, spolja je blago hrskavo, a iznutra mekano. Sveži i kvalitetni sastojci za začine. Postoji dobar izbor zanatskih piva i vina koja se nude po više nego prihvatljivoj ceni. Probajte klasičnu margaritu i diavolu, zaista su veoma dobre“, navodi se na sajtu 50 Top Pizza.

Ispostavilo se da ta vrhunska margarita košta svega 6,5 evra, a dijavola 9 evra.

U sledećem momentu već smo listali dalje meni, zaneseni neobičnim kombinacijama ukusa, a iznenađeni cenama s obzirom na reputaciju mesta…

Pročitajte još:

Od nestandardnih, probali smo pikantnu picu s plavim patlidžanom i ljutkastom salamom, kao i slatkastu La Civico –  s paprikom, mocarelom i karamelizovanim lukom. Ona je i najskuplja na meniju, cena je 15 evra. Oduševili smo se i picom s pršutom iz Parme, na kojoj se nije štedelo kako se to nekad dešava, ona je koštala 9,5 evra.

Foto: Nova.rs

Pokrili smo različite ukuse, ali za sve pice koje smo probali zajedničko je bilo to savršeno testo, tako dobro izbalansirano da nikome nije ni palo na pamet da ostavi okrajak. A dok su nam sve ono što je ostalo pakovali za poneti, fotkali smo meni – za sledeći put.

Foto: Nova.rs

*

Foto: Nova.rs

*

Foto: Nova.rs

*

Foto: Nova.rs

*

Foto: Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare