Svetosavske perece – male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.
„Sveti Sava- školska slava. Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu“, piše za Danas Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
„Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“ Nismo išli na časove. Nosili smo bele košulje… Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. Jer, dan Svetog Save nije bio kompletan bez pereca“, navodi Gašpar i daje svoj recept za svetosavske perece – „prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama…“
500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
3 dl mlakog mleka ili vode,
50 g otopljenog maslaca ili margarina,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
20 g svežeg kvasca
Za premazivanje i posipanje:
50 ml vode,
1 kašičica sode bikarbone,
morska so po potrebi
Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način, testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.
Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.
Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu . Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak integralnog brašna. Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.
***
Bonus video: Domaćinske Priče: Pogačice sa sirom