Picerije
Picerije; Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Picu svi vole da jedu, retko kad može loše da ispadne, ali na ovim mestima u Beogradu je ipak nešto posebno.

Dve beogradske picerije na listi su najboljih u Evropi, a svakodnevno dobijaju konkurenciju. Omiljena brza hrana jede se na svakom ćošku prestonice sa posebnim šmekom, dok se picerije takmiče u kreativnosti i kvalitetu svežih sastojaka dostavljenih iz same Italije.

Ipak, kad starije Beograđane pitate za najbolju picu koju su okusili, mnogi će se prisetiti „srpske pice“. Naime, u podrumu čuvene kafane „Pod lipom”, na uglu Makedonske i Ulice Lole Ribara, radila je jedna od prvih picerija u Beogradu, gde se čekalo na mesto više, a specijalitet je bila pica sa feferonima.

U međuvremenu je „Pod lipom“ ustupila mesto piceriji koja definitivno nije u konkurenciji za najbolje u gradu, a u nastavku pogledajte koje jesu – ovo su vaše preporuke za mesta gde se jede najbolja pica u Beogradu.

Botako

Nevesinjska 6, Vračar

Picerija Botako od 2000. godine spaja tradiciju italijanske kuhinje sa domaćim ukusom, pa u svom meniju između ostalog ima picu pod nazivom „serbiana“ (pelat, sir, pančeta, šampinjoni, pavlaka, kule, ljute paprike).

View this post on Instagram

A post shared by Botako (@pizzabotako)

Majstor i Margarita

Vuka Karadžića 12, Centar

„Raznovrsni meni vam omogućava da svaki put uživate u drugačijem: pored veoma klasičnih opcija, među najpopularnijim su one s italijanskim sirevima i suhomesnatim proizvodima poput mortadele i pistaća“, navodi za ovu piceriju portal 50 Top Pizza, vodič za najbolje picerije na svetu.

Pizza Bar

Bulevar Mihajla Pupina 165v, Novi Beograd

Sa više od 20 kombinacija ukusa na meniju, Pizza Bar je mesto gde svakako možete da otkrijete nove dimenzije popularnog jela. pored standardnih, nude se i pixe sa tartufima, rebarcima, začinjenom piletinom, šparglom i brokolijem…

Pročitajte još:

Bucko

Francuska 18

View this post on Instagram

A post shared by Bucko Pizza (@buckopizza)

Verovatno najpoznatija i najkontroverznija beogradska pica na parče – pica kod Bucka nije omiljena ni zbog testa, ni zbog italijanskih sastojaka, već zbog goveđe i pileće salate koju stavljaju kao prilog.

Bosiljak

Bežanijska 36, Zemun

Ako tražite odličnu napuljsku picu – kažu da je Bosiljak pravo mesto i to po relativno normalnim cenama, a posebno hvale picu „peasana“ sa sušenim paradajzom kao vodećim ukusom.

Pizzagram

Njegoševa 31

View this post on Instagram

A post shared by Pizzagram (@pizzagram.bgd)

Pizzagram je na beogradsku scenu uveo deblje testo, četvrtaste parčiće i neobične kombinacije sastojaka, za koje ponosno ističu da su uvozni, registrovanog geografskog porekla s prestižnim nagradama iz sveta gastronomije.

Pietra

Kumanovska 6

Pietra iz Beograda je ove godine 32. na listi Top 50 Pizza. „Ako želite da otkrijete ukus napolitanske pice, napravljene po klasičnim pravilima potvrđenim zvaničnim smernicama, ovo je mesto za vas. Prelivi, autentično italijanski, ističu se i daju odličan ukus vešto napravljenom testu“, stoji u preporuci.

Cuoco

Bulevar kralja Aleksandra 250

U maniru tradicije malih tratorija, ovde služe specijalitete iz raznih regija Italije, pripremljene od naših lokalnih i nekih izvornih italijanskih namirnica, a uz fina italijanska vina.

Piccolo

Bratstva i Jedinstva 1a, Borča

Fast food koji radi 00-24, a u kojem uvek možete da računate na parče vruće pice prepoznatljivog ukusa.

Čaplin

Višnjićeva 7, Dorćol

Savršeno pica testo, započinje sa pažljivo odabranim sastojcima i tradicionalnom metodom pečenja na drva, kažu iz Čaplina, gde glavne specijalitete možete da probate i na parče.

Snežana

Knez Mihajilova 50

Od daleke 1958. godine Snežana stoji na raskrsnici dve najprometnije ulice u centru (Kralja Petra i Kneza Mihaila) i mami prolaznike – s jedne strane kao kafe-poslastičarnica, a sa druge picerija vredna pomena.

Golub

Bulevar kralja Aleksandra 204

Ponosno ističu da je za Goluba karakteristična „vrsta pice sa debelim testom koja u potpunosti odudara od standardnih pica širom sveta“, te da „pice nemaju nazive već svako može da odabere picu prema željenim sastojcima“. Među njima su, pored standardnih, i nutela i bela čokolada, banana i kivi…

Babuška

Patrijarha Joanikija 7g, Vidikovac

Ekipa s Vidikovca se „kune“ u Babušku kod okretnice, gde se ponose domaćim ambijentom i izborom pica koje se pripremaju na bukovom drvetu.

Fabrika

Sinđelićeva 22, Vračar

Italijanska tradicija, vračarski šarm – iz Fabrike kažu da je to recept. Pice se peku u peći na drva po staroj recepturi, tako da testo bude tanko, vazdušasto, hrskavo, a da do izražaja dođe svežina i kvalitet dodataka.

Pomodoro Hill

Žarka Vukovića-Pucara 1, Čukarica

Pomodoro se ponosi „autentičnim ukusima pice koje se tradicionalno peku u peći na drva koja je srce naše kuhinje“, i koja daje neodoljivu hrskavost i jedinstvenu aromu. Posebno ste pohvalili Pomodoro na Čukarici.

Big Mama

Partizanske vode 12, Žarkovo

„Pica servis“ koji istrajava više od 20 godina, a specijalitet kuće je Big Mama pica (paradajz pire, kačkavalj, šunka, šampinjoni, slanina, jaje, kajmak, origano) ujedno i najpopularnija.

Duomo

Strahinjića Bana 66a, Dorćol

Obećavaju pravi ukus Italije u srcu Beograda, a sjajno su mesto za otkrivanje novih kombinacija ukusa – na primer, suva šljiva, slanina i gorgonzola; ili tri vrste sira, mortadela i pistaći…

Giovanni Pizzeria

Gračanička 11

Kod Đovanija se pice pripremaju na napuljski način, što znači da se testo priprema (ostavlja da fermentiše na kontrolisanoj temperaturi) tri dana, ali ima poseban ukus i „veću vazdušastost“.

Zero Zero

Bulevar maršala Tolbuhina 2a, Novi Beograd

kažu da većinu sastojaka uvoze direktno iz Italije, a testo prave od posebnog brašna namenjenog isključivo za testo za picu – sitno mlevenog brašna tipa 00 (po čemu je lokal i dobio ime) napravljenog od preko 10 vrsta žitarica.

Pročitajte još:

Campo de Fiori

Njegoševa 35, Zemun

Italijanski restoran u srcu Zemuna.

Flert

Bulevar Zorana Đinđića 64, Novi Beograd

View this post on Instagram

A post shared by Restoran Flert (@flert.nbg)

Restoran Flert od prvoklasnog italijanskog brašna i uz tradicionalnu recepturu pravi pizzu Napoletanu u Canotto stilu. „Canotto“ je u prevodu čamac, podrazumeva oblik koji ima debele, a šuplje rubove i tanku sredinu.

Ovo su, naravno, samo neki od aduta Beograda kad su picerije u pitanju. U komentarima nam pišite koja još mesta pravi „picožderi“ ne bi smeli da propuste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare