Od slanine je možda samo bolji džem od slanine. Ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima - a evo kako se pravi.
Sastojci
500 grama tanko isečene slanine
3 iseckane glavice crnog luka
100 grama braon šećera
2 smrvljena čena belog luka
60 grama kafe
listovi svežeg tamjana
polovina kašičice soli
biber po ukusu
2 kašičice balzamiko sirćeta
Priprema
Tanko isečene listiće slanine pržite dok ne postanu prozirni, pa ih onda izvadite da se ocede na papirnom ubrusu. Masnoću koja je ostala u tiganju od slanine takođe uklonite, ali ostavite trećinu u tiganju. Tome dodajte iseckani luk i pržite ga dok ne omekša, ali ne dozvolite da postane smeđe boje. Smanjite temperaturu i dodajte braon šećer, pa nastavite sa prženjem dok se luk ne karmelizuje, što je oko 15 minuta.
Vratite slaninu, pa dodajte pola šolje vode, kafu, listove tamjana, so i biber, i pojačajte ponovo temperaturu. Nastavite sa kuvanjem 15 minuta, uz povremeno mešanje. Ako previše vode ispari, dodajte manje količine, po potrebi. Smesu treba kuvati dok ne dobije teksturu džema.
Kada džem sklonite sa rerne, dodajte mu balzamiko sirće. Pri svakoj upotrebi džem treba malo zagrejati i dobro pomešati. Može da potraje od 2 do 3 nedelje.
Jede se kao prilog jelima sa mesom, hamburgerima, krekerima, sendvičima.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: