Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Od slanine je možda samo bolji džem od slanine. Ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima - a evo kako se pravi.

Sastojci

500 grama tanko isečene slanine

3 iseckane glavice crnog luka

100 grama braon šećera

2 smrvljena čena belog luka

60 grama kafe

listovi svežeg tamjana

polovina kašičice soli

biber po ukusu

2 kašičice balzamiko sirćeta

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Spännande, provade att göra baconsylt, sött och onyttigt? hoppas det blir ett gott tillbehör ? #webersteakhousegräddhyllantullingsås #gräddhyllantullingsås #baconsylt #baconjam #godmat #bacon

Објава коју дели Magnus Nilsén (@sungamneslin) дана

Priprema

Pročitajte još:

Tanko isečene listiće slanine pržite dok ne postanu prozirni, pa ih onda izvadite da se ocede na papirnom ubrusu. Masnoću koja je ostala u tiganju od slanine takođe uklonite, ali ostavite trećinu u tiganju. Tome dodajte iseckani luk i pržite ga dok ne omekša, ali ne dozvolite da postane smeđe boje. Smanjite temperaturu i dodajte braon šećer, pa nastavite sa prženjem dok se luk ne karmelizuje, što je oko 15 minuta.

Vratite slaninu, pa dodajte pola šolje vode, kafu, listove tamjana, so i biber, i pojačajte ponovo temperaturu. Nastavite sa kuvanjem 15 minuta, uz povremeno mešanje. Ako previše vode ispari, dodajte manje količine, po potrebi. Smesu treba kuvati dok ne dobije teksturu džema.

Kada džem sklonite sa rerne, dodajte mu balzamiko sirće. Pri svakoj upotrebi džem treba malo zagrejati i dobro pomešati. Može da potraje od 2 do 3 nedelje.

Jede se kao prilog jelima sa mesom, hamburgerima, krekerima, sendvičima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar