Foto:REUTERS/Annegret Hilse

Desetine glumica i umetnica okupile su se na crvenom tepihu filmskog festivala Berlinale da bi izrazile podršku protestima protiv vlade u Iranu.

Neke od okupljenih su držale plakate sa kurdskim revolucionarnim sloganom „Žene, život, sloboda,“ dok su druge pokazivale znak pobede („V“) ili uzvikivale pomenuti slogan, prenosi Rojters.

Foto:REUTERS/Nadja Wohlleben

– Vreme iranskog režima je isteklo. Vreme je za promenu, mislim da ljudi to dobro shvataju – izjavila je iranska režiserka Sepide Farsi, koja je na festivalu predstavila svoj dugometražni animirani film „Sirena.“

Protestu je prisustvovao i nagrađivani iranski producent Farzad Pak. Pak je na panel diskusiji o ulozi umetnosti u protestima izjavio da je iranska vlada „totalitarni režim u kome nije dozvoljena sloboda izražavanja.“

Demonstracija solidarnosi na filmskom festivalu u Berlinu dolazi posle novog rasplamsavanja protesta u Iranu u četvrtak. Berlinale ove godine bojkotuje oficijalnu iransku kinematografiju, ali prikazuje mnogo filmova nezavisnih filmskih stvaralaca iz Irana.

Iranski disidenti na crvenom tepihu Berlinala Foto:BETAPHOTO/Monika Skolimowska/dpa via AP

I na otvaranju, koje je bilo poltički obojeno, ne samo govorom Zelenskog, već i drugih umetnika i govornika, dvoje aktivista se zalepilo za crveni tepih pozivajući nemačku vladu i društvo da više deluju u borbi protiv klimatskih promena.

Grupa „Poslednja generacija“ koja stoji iza protesta, rekla je da su aktuelna vlada i društvo poslednji koji imaju šansu da spreče put u klimatski pakao sa milijardama mrtvih.

Bonus video: Otvoren 73. Berlinale – počela trka za Zlatnog medveda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar