Žarko Radić
Žarko Radić Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Jedan general JNA mi je rekao da ne može da mi da dozvolu da otputujem u Kanadu, ali me je drugi prepoznao kao Jastreba iz serije "Kapelski kresovi", i rekao da nema problema, priseća se Žarko Radić kako je početkom rata 1991. napustio Beograd.

Poznati hrvatski i jugoslovenski glumac Žarko Radić ispričao je za podkast „Zavidavanje“ kako je i zbog čega otišao iz Beograda u Kanadu 1991. godine.

„Teško mi je da pričam o tom vremenu. Prve nelagode sam osetio nakon govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1988. Pojavljivale su se prve netrpeljivosti, bilo je nekih jakih znakova, situacija se zaoštravala… Kada sam 1991. igrao jednu predstavu, jednom prilikom je, pošto smo se mi obično skupljali sat vremena ranije, došao moj kolega u uniformi i sa pištoljem. Ja sam ga pitao: ‘Otkud ti?’, a on mi je odgovorio: ‘Vikend ratnik u Vukovaru’. Posle mesec dana sam bio u Kanadi“, ispričao je Radić.

On je dodao da je da bi otputovao iz Beograda tada morao da dobije posebnu dozvolu od JNA.

„Jedan general mi je rekao da ne može da mi da dozvolu da otputujem u Kanadu, ali me je drugi prepoznao kao Jastreba iz serije „Kapelski kresovi“, i rekao da nema problema“, priseća se Radić, koji priznaje da je do rata u Beogradu bio jako dobro prihvaćen.

„Imao sam jako dobar status u Beogradu. Bio sam dobar gost, vredno sam i pošteno radio svoj posao, ali moram priznati da su i oni uglavnom prema meni bili divni domaćini.“

Žarko Radić (Split, 1950) je poznat po brojnim filmskim i pozorišnim ulogama u bivšoj Jugoslaviji, od pomenutih „Kapelskih kresova“, pa do „Otpisanih“, ali i filmova „Devojčki most“, „Direktan prenos“ i mnogih drugih. Nakon odlaska iz Beograda, u kojem je je završio Fakultet dramskih umetnosti i napravio karijeru, tokom devedesetih živeo je u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: Miodrag Dragičević: U društvu velikih glumaca je razlika samo u godinama, kilometraži i iskustvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare