Jako je teško definisati šta je fikcija, jer mi već kad ispričamo realnost ona već postaje fikcija, poručuje vladika Grigorije u "Probudi se".

Promocija knjige vladike Grigorija „Stranac u šumi“ biće održana večeras od 19 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Pored autora, govoriće prof. dr Vladeta Janković, književnik, Danijela Jelić, filolog, Miljenko Jergović, novinar i pisac, dok će odlomke čitati dramski umetnik Vojin Ćetković.

„Stranac u šumi’ plod je njegovog sedmogodišnjeg monaškog iskustva stečenog pre nego što je izabran za episkopa. Ovom knjigom pokušao je da, kako je rekao, ispriča svoju priču o monaštvu na jedan drugačiji, možda neočekivan način.

Koliko u njegovom novom delu ima fikcije, pitala je Nevena Madžarević vladiku Grigorija, arhiepiskopa dizeldorfsko-berlinskog i mitropolita nemačkog, koji je bio gost u „Probudi se“.

– Jako je teško definisati šta je fikcija, jer mi već kad ispričamo realnost ona već postaje fikcija. Ako se nešto juče dogodilo, i ako mi to na svoj način intepretiramo, ono je već na svoj način fikcija. Usudio sam se ovaj put da ima malo više fikcije nego u mojim prethodnim knjigama… Kad čovek postane monah, i ako to ne želi da prizna, on u stvari želi da postane besmrtan – kaže između ostalog vladika Grigorije.

Kompletno gostovanje pogledajte u gornjem snimku.

Bonus video: Velikić o ,,Bečkom romanu“: Ova priča je moguća u svakom malograđanskom društvu, poput austrijskog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar